Még májusban megjelennek a napelemes pályázatok

napelemes Fotó: Pixabay

A KKV-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztések támogatása május végétől lesz elérhető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkársága az uniós célokkal összhangban legalább 40%-kal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990. évi bázishoz képest. Ez az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gáz kibocsátás 30%-al történő csökkenését eredményezi majd 2030-ra.

hirdetés

A Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram kamatmentes hitellel támogatja az épületenergetikai fejlesztéseket és a megújuló energia (napelemek, hőszivattyúk) alkalmazását a lakosság körében. Rövidesen a komplex lakossági épületenergetikai felújítások, valamint a megújuló energiaforrások átfogó használatának fejlesztésére is rendelkezésre állnak majd megfelelő ösztönzők. A vállalatok energiahatékonysági fejlesztéseik vonatkozásában 2017 óta társasági adókedvezményben részesülhetnek, amelyet egyre nagyobb intenzitással és tudatossággal vesznek igénybe.

A megújuló energia költséghatékony felhasználását minden gazdasági szektorban ösztönzik. Az első, árversenyt célzó megújuló áram kapacitáslétesítési tender még idén megjelenik. A napelemes fejlesztések május végétől elérhető beruházási támogatása a KKV-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgálja majd. A közlekedés terén – a közösségi közlekedés erősítése mellett – az elektromobilitás fejlesztése, a bioüzemanyag bekeverési részarány növelése és a helyi tömegközlekedés zöldítése áll klímapolitikánk középpontjában.

Az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz történő alkalmazkodási képesség erősítése terén fő cél a vizek és termőföldek védelme, az éghajlatváltozás emberi egészségre gyakorolt negatív hatásainak mérséklése, és a kritikus infrastrukturális szolgáltatások szélsőséges éghajlati jelenségekkel szembeni ellenálló képességének növelése.

Forrás: ITM Kommunikáció

Szóljon hozzá!

71 − = 65