Elhunyt az osztrák F1 legenda, Niki Lauda

Niki Lauda Fotó: Kaiser Erika

A háromszoros osztrák világbajnok 70 éves Niki Lauda, kilenc hónappal a tüdőátültetése után elhunyt. A legendás osztrák pilóta a Ferrarival 1975-ben és 1977-ben, a McLarennél 1984-ben lett világbajnok. Sokaknak pedig a kitartás példaképe marad, miután emlékezetes módon tért vissza a majdnem halálos kimenetelű 1976-os balesetéből a Német Nagydíjon. Családja tájékoztatása szerint békében hunyt el hétfőn.

Versenyzői pályafutása után légitársaságot üzemeltetett, majd a Mercedes Forma-1-es csapat nem ügyvezető elnökeként dolgozott, és ő csábította az istállóhoz Lewis Hamiltont, aki már az ötödik világbajnoki címénél jár. Családja így nyilatkozott:

hirdetés

“Sportolóként és üzletemberként elért kiemelkedő eredményei örökre felejthetetlenek maradnak, fáradhatatlan tettrekészsége, és a kurázsija, kitartása pedig mindannyiunk számára példaértékű.”

1976 augusztus elsején egy évvel az első világbajnoki címe után súlyos égési sérüléseket szerzett a fején és az arcán, és mérges gázokat lélegzett be, ami tönkretette a tüdejét, miután az autója kigyulladt egy balesetet követően a Nürburgringen. Feladták már rá az utolsó kenetet a kórházban, de csodával határos módon felépült, visszatért a versenyzéshez, alig 40 nappal később. Lauda ekkor a brit James Hunttal volt versenyben a bajnoki címért, ami nagyon intenzív volt, és később 2013-ban megörökítették a párharcukat a “Hajsza” című filmben.

Kétszer is veseátültetésen esett át, második alkalommal 2005-ben, amikor az akkori barátnője, Birgit Wetzinger volt a donor, aki korábban a légitársaságánál szolgált légiutaskísérőként. 2008-ban házasodtak meg, 2009-ben pedig született tőle Laudának egy fia és egy lánya. A legenda előző kapcsolataiból volt már három fia. Januárban Lauda 10 napot volt kórházban, mert újra megfertőződött az influenza vírussal, írja a Racingline.hu

 

Kapcsolódó tartalom:

Szóljon hozzá!

62 − 61 =