Kezdetét vette a Csaba Nap

Fotó: Körös Hírcentrum

A mai napon várják a vendégeket hagyományos csabai ételekkel, huszár felvonulással, Csabaszelettel, gyerekprogramokkal és koncertekkel egész nap a Csaba névnap alkalmából.

Kilenckor a Jókai Színház színészei várták a Csaba Napra érkező vendégeket. Kisebb tömeg gyűlt össze a Szent István téren, ahol már készülődnek az ételek is. 11-kor a Károlyi-huszárok és honvédek bevonulásával várták a Harruckern történelmi emlékúton részt venni vágyókat. A Dottó vonattal mentek körbe az emléktúrán, aminek első állomása a Molnárház volt.

hirdetés

Mácsai Sándor, a Csabai Hagyományörző Kör elnöke mondott köszöntőt a nagy múltú épületben. A vendégek megismerhették a “Csaba legendája” című könyvet, amit az újratelepítés évfordulójának alkalmából adtak ki, valamint a Molnárház viszontagságos történetét. 

A Molnárház, majdnem 200 évvel ezelőtt épült fel. Négy évvel ezelőttig teljesen lerobbant állapotban volt. De egy összefogásnak köszönhetően felújításra került. Az ötletet Kis Béla és Békefalvi András adta. A cél az volt, hogy az épület megmeneküljön, és végül el is érték, pedig kétszer is kiadtak már rá bontási engedélyt.

Azóta viszont rengeteg eseménynek adott helyet az épület. Itt zajlott le a pedagógusok tanévnyitó értekezlete is, immár két alkalommal. És további rengeteg rendezvényt szeretnének még ide szervezni. Mácsai Sándor elmondta, hogy többek között gyerekprogramokat, író-olvasó találkozókat és kerti-partikat is szerveznének az épületbe. Az elnök elárulta azt is, hogy régen azért építették alacsonyra a házakat, hogy a belépők meghajlással adják meg a tiszteletet a ház urának. 

A köszöntő beszédet követően, a házban Szarvas Péter polgármester pálinkájával koccinthattak, és a kemence mellé gyűlve meghallgathatták a Csaba legendájából egy kis részletet is. Előtte pedig elénekelték Csaba himnuszát is. Végül a Szent István téren megkóstolhatták az emberek a Csaba szeletet is.

A rendezvény kezdete képekben:

 

A Molnárházban készült képeink:

Szóljon hozzá!

35 + = 42