Idén nyáron is működik kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat Békéscsabán

békéscsabán Fotó: police.hu

Békéscsabán 2016-ban az önkormányzat támogatásával indult el a kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat. Ez a járőrszolgálati forma amellett, hogy a bűncselekmények, közlekedési balesetek megelőzését, a közbiztonság erősítését szolgálja, lehetővé teszi, hogy a rendőrök a szabályok betartásával példát mutassanak a kerékpárosoknak.

Fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályait. Amikor kanyarodnak, még a kanyarodás megkezdése előtt jelezzék a többi közlekedőnek, hogy merre fordulnak! Ha van kerékpárút, illetve az úttest alkalmas a kerékpározásra, járdán ne üljenek fel a kerékpárra! Legyenek tekintettel a gyalogosokra, különösen az idősekre, gyermekekre! A gyalogosok és kerékpárosok számára kialakított utakon csengetéssel jelezzék a gyalogosoknak, ha mögöttük érkeznek, és ki fogják őket kerülni, nehogy eléjük lépjenek. Lényeges, hogy gyalogos-átkelőhelyen, ha nincs mellette kerékpáros átvezetés, nem szabad kerékpáron fenn ülve áthajtani. A járművezetők a zebráknál a jóval lassabban haladó gyalogosok érkezésére számítanak, a hirtelen az úttestre hajtó kerékpárosok veszélybe sodorhatják magukat.

hirdetés

A kerékpáros rendőrjárőrökkel Békéscsabán elsősorban a belvárosi forgalmas utakon, kerékpárutakon találkozhatnak a közlekedők. Olyan helyeken végeznek ellenőrzéseket, ahol gyakoriak a szabálytalanságok, így például a József Attila utca és az Árpád sor közötti gyalogos hídnál, ahol sajnos sokan még mindig nem szállnak le a kerékpárról. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a békéscsabaiak gyakran megállítják a kerékpáros rendőröket, tanácsot, segítséget kérnek tőlük. Emellett a városba érkező látogatók is bizalommal fordulnak hozzájuk útbaigazításért.

Forrás: police.hu

Szóljon hozzá!

20 − = 11