Figyelemfelhívó rajzokat helyeztek el a buszokon

közlekedjünk szabályosan Fotó: Körös Hírcentrum

Újabb baleset-megelőzési üzeneteket hordozó autóbuszok álltak forgalomba Békés megyében. A rendőrség a Volánbusz segítségével arra igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét, hogy aki szabálytalankodik, nemcsak magát, hanem utasait és közlekedő partnereit is veszélyezteti.

Baleset-megelőzési plakátok kerültek fel 2019. december 5-én öt Békés megyében közlekedő autóbuszra. A tanévkezdéskor már forgalomba állt egy olyan iskolajárat, amelyen gyermekek közlekedési témájú rajzai és a felnőtteknek, járművezetőknek megfogalmazott üzenetei láthatóak. Ezúttal a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság felkérésére a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Művészeti Szakgimnázium grafikus diákjai készítettek figyelemfelhívó plakátokat. A rajzok, ábrák mellett rövid szlogenek mutatnak rá a leggyakoribb baleseti okokra. A „Fékezz, hogy élhess!”, „Szabálytalan előzés, beláthatatlan következmény”, Tartsa egyben a családját!”, illetve a „Mobil az öné, a veszély közös” feliratok mind olyan szabálytalanságra utalnak, amelyek miatt történtek már súlyos balesetek, tragédiák. A gyorshajtás országosan és Békés megyében is évek óta a vezető baleseti okok között van. Szabálytalan előzés miatt nemcsak a szabálytalankodók, hanem vétlen közlekedők is sérültek már meg. A biztonsági öv használatának elmulasztása visszatérő, sajnos mindennapi probléma, pedig a bekapcsolt öv egy baleset esetén csökkentheti a sérülés súlyosságát, bizonyos helyzetekben akár életet is menthet. A mobiltelefon használata pedig a járművezetőknél és a gyalogosoknál is kockázatot jelent, hiszen elvonja a figyelmet a közlekedésről.

hirdetés

A közúti közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy betartják a szabályokat, figyelmesen, óvatosan és türelmesen közlekednek. A közlekedésbiztonság javítása közös érdek, hiszen valamilyen formában mindenki közlekedik és mindenkit hazavárnak. Ezért fontos lenne, hogy egyre többen belássák: szabályosan biztonságosabb közlekedni. A Volánbusznak köszönhetően az autóbuszok a megye több településére juttatják el, tehát széles körben terjesztik a rendőrség szemléletformáló baleset-megelőzési üzeneteit.

Police.hu