Fémipari képzőközpont alapkövét tették le Békéscsabán

képzőközpont Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum számára mindig is lényeges volt a technikai fejlődés lekövetése, a munkaerőpiaci igényekhez való alkalmazkodás. Ezen az úton újabb mérföldkőhöz érkeztek. Letették egy új, 2,1 milliárd forintból megvalósuló képzőközpont alapkövét.

hirdetés

A közelmúltban a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz került az egykori Békés Megyei Regionális Munkerőfejlesztő és Képző Központ épületének egy része, ahol a jövőben a BSZC új Képzési Központja fog működni. Az ingatlan felújítása rövidesen megkezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított több mint 2,1 milliárd forintos forrás segítségével. A felújításhoz kapcsolódó alapkőletételre február 19-én került sor.

hirdetés

A BSZC új képzési központjában energetikai, épületgépészeti, informatikai felújítások lesznek, valamint kialakítanak egy olyan műhely sort, benne különböző gépi berendezésekkel, amelyek alkalmasak lesznek a Gyulára tervezett Airbus Helicopters Hungary nevű cég alkatrészgyára szakember-utánpótlásának képzésére is. Mint azt Kiss Mihálytól, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort-tagiskolájának igazgatójától megtudtuk, a gyulai beruházás tevőlegesen hozzájárult a képzési központ-fejlesztéshez. Azonban annak csupán gyújtópontja volt, hiszen számos vállalkozás utánpótlásbázisát képzik valamelyik tagiskolában, nekik is szükségük van a minél felkészültebb szakemberekre. Az igazgató azt is megosztotta, hogy a gyerekeket a jövő kihívásaira kell felkészíteniük. Jelenleg is egy nagyon komplex gépipari beruházás valósul meg – megfelelve ezzel az Ipar 4.0-nak.

A köszöntők sorát Pölöskei Gáborné, az Információs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára nyitotta. A helyettes államtitkár kifejtette, a központ fejlesztése szimbolizálja a szakképzés fejlesztését is. A szakképzés megújítása a szabályozás szintjén megtörtént. Szerkezetében, tartalmában, módszertanában, és támogatási rendszerében is megújul. Olyan innovációs fejlesztésekre van szükség, mint az éppen szóban forgó, amely már a 21. századot képviseli. Megalapozott, széleskörű tudással rendelkeznek majd az itt végzett fiatalok. Az új tanműhelybe kerülő korszerű berendezések lehetőséget biztosítanak a technikusi képzés és a felsőoktatás közelítésére.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő megosztotta, a fejlesztés az állam, az önkormányzat, a szakképzési centrum és a helyi piaci szereplők együttműködéseként jöhet létre. Reményeik szerint sok olyan diák képzéséhez járul majd hozzá ez az új intézményegység, akik idővel a térségben már jelen lévő, vagy a jövőben letelepedni szándékozó vállalkozásokat erősítik majd.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy éppen öt hónapja tették le egy másik jelentős beruházás alapkövét. A szakképzési centrumhoz köthető beruházások és pályázatok összértéke olyan 7 milliárd forintra rúg. A jelenlegi fejlesztés során a robotizáció, az automatizáció  – vagyis a legfontosabb ipari újdonságok – mind kézzelfoghatóak lesznek.

A képzőközpontban a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet valósul meg. A tanulók elsajátíthatják az épületgépészethez, a gyártásautomatizáláshoz és a CNC-programozáshoz szükséges ismereteket. Klasszikus géppark teszi lehetővé a lemezmegmunkálás elemeinek begyakorlását, emellett a térségben egyedülálló felületkezelő műhelyet is kialakítanak. A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.

 

hirdetés