Esély Café néven folytatódik a kávéházi felszolgálás Gyulán

Café Fotó: Körös Hírcentrum

Az Ability Café az ország több városához hasonlóan Békéscsabán és Gyulán is megvalósul már közel négy éve. Az értelmileg akadályozott fiatalok számára lehetőséget adva a munka világába való belépésre. A programról Örkényi-Nyist Kornéliával, az Esély Pedagógiai Központ EGYMI Pánczél Imre tagintézménye vezetőjével, Misák Darinka gyógypedagógussal, az Esély Café megvalósítójával, és a programban résztvevő három fiatallal, Nagy Anitával, János Beátával és Lipták Péterrel beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Örkényi-Nyist Kornélia megosztotta, az intézmény ellátási feladatai többek között: óvodai nevelés, általános iskolai nevelés-oktatás, fejlesztő nevelés-oktatás, készségfejlesztő iskolai nevelés-oktatás. A diákoknak többféle formában igyekeznek lehetőséget biztosítani arra, hogy dolgozhassanak – külső munkahelyi gyakorlat keretében. Az Ability Program során azok a tanulók, akik vállalkoztak rá, egy kávéházban is belekóstolhattak a munka világába. A tagintézményvezető úgy fogalmazott, ilyen környezetben is meg akarták mutatni, mennyire ügyesek ezek a fiatalok, milyen jól el tudják végezni a rájuk bízott munkát. Amikor az első felszolgálási év letelt, mind a vendégek, mind a kávéház dolgozói hiányolták a fiatalokat. A második évtől – ebből a sikerből fakadóan – már Gyulán is elindult az önkéntes felszolgálás.

hirdetés

Azok a tanulók, akik jelentkeztek, részt vettek egy intenzív felkészítő tanfolyamon. Az első évben hét diák kapott oklevelet arról, hogy ezt a képzést sikeresen elvégezte. Már akkor nemcsak a tanulók tudásának bővítéséről, hanem a társadalmi érzékenyítésről is szólt a program. Márciustól jelentős változás történik: Esély Café néven folytatják majd a fiatalok a felszolgálást. Az Esély Szerdán március 4-től a következő hetekben Gyulán találkozhatnak velük az érdeklődők. Megváltozott a munkaruhájuk is, a szín kiválasztásában szintén a fiatalok döntöttek. Emellett szeretnének majd egy Facebook-oldalt is lérehozni a programnak. Továbbá készül egy dokumentumfilm, amely a programot hivatott széles körben ismertté tenni.

A diákok számára sokat adott a kávéházi felszolgálás. Nagy Anita azt mondja, jó érzés, hogy felnőttként dolgozhat. Nagyon szereti az embereket, és munka közben érzi, hogy ők is szeretik. János Beáta mindenkit nagy szeretettel invitál a kávéházba. Azt üzeni, ne féljenek tőlük rendelni, biztosan ki fogják őket szolgálni – az akadályozottságuk ellenére is. Lipták Péter nagyon szeretné folytatni a felszolgálást, szeretne idővel rendes beosztással, munkabérért dolgozni.

Misák Darinka azt is megosztotta, hogy a fiatalok a rendelésfelvételt rövid mondatok formájában tanulták meg, gyakorolták be. Ezeket mondatbankba foglalták, és ahogy egyre magabiztosabbak lettek, úgy bővítették a mondatbankot. Ahogy haladtak előre, úgy bővült a diákok tudása és érezhetővé vált a feladathelyzetekben történő határozott munkavégzés, az adott munkatevékenység céltudatos ellátása. Hamarosan pedig ismét élesben, a kávézóban mutathatják meg, mennyit fejlődtek.

Az elkészült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés