Opauszki Zoltán: A jövőt építi az idei költségvetés

opauszki Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban megtartotta idei első rendes közgyűlését Békéscsaba képviselő-testülete. A fontosabb tárgyalt napirendi pontokról a Fidesz-KDNP frakció alelnökeként Opauszki Zoltán tanácsnok számolt be a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Az ülés legfontosabb pontja a város költségvetésének elfogadása volt. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott, biztos alapokon nyugvó gazdasági évet vetít előre a költségvetés. A gazdasági folyamatok, az adóbevételek emelkedése lehetővé teszi, hogy az önkormányzat a feladatellátását biztonsággal tudja tervezni. De nem csak a városvezetés, hanem a vállalkozások is terveznek, fejlesztenek. A költségvetés teljes főösszege a 37 milliárd forintot is meghaladja. Ebből 12 milliárd a működési költség. 25,8 milliárd forint a felhalmozási kiadásokat jelenti (felújítási, beruházási kiadások). Csak viszonyításképpen 2006-ban a város teljes költségvetése 22 milliárd forint volt. Ebből mindössze 2 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. Az akkori 10 százalékkal szemben idén már a költségvetés kb. 70 százaléka fejlesztésre fordítódik.

hirdetés

A környezetvédelem jegyében is több intézkedést tervez az önkormányzat 2020-ra. Például folytatódik a város fásítása, Opauszki Zoltán az erdősítési támogatásra is felhívta a figyelmet. Küzdeni fognak az illegális szemétlerakók ellen, komolyabban szankcionálni fogják, ha valaki ilyet tesz. Emellett el akarják készíteni Békéscsaba klímastratégiáját is.

Szintén tárgyalta a közgyűlés, hogy Gyula és Békéscsaba mint turisztikai desztináció hozzon létre egy közös TDM szervezetet. Ezzel megteszik az első lépést a közös munka felé. Idővel pedig remélhetőleg még több turista látogat majd a régióba a közös erőfeszítéseknek köszönhetően.

Az elmúlt években a közfoglalkoztatás nagy szerepet játszott Békéscsaba életében. Néhány évvel ezelőtt több mint 1400 ember dolgozott a programban. Idén körülbelül 150 fővel számolhatnak. A fejlődő vállalkozásoknak köszönhetően folyamatosan csökken a munkanélküliség a térségben, szintén egyre kevesebb a közfoglalkoztatott.

Évek óta téma már Békéscsabán, hogy szükség lenne egy hulladékudvar kialakítására. A lakosok körében folyamatosan kérdés, hogy akár a veszélyes- vagy a zöldhulladékot, esetleg gumiabroncsot hol tudnak elhelyezni. A hulladékudvar ezt egy fix telephelyen megoldaná. Nevezetesen a tervek szerint a Kétegyházi úton egy önkormányzati ingatlanon alakítanak ki egy ilyen udvart, ahol kis mennyiségben elhelyezhetnek majd a békéscsabaiak különböző típusú hulladékokat. A Dareh Bázis Zrt. egy pályázatot is talált ennek a megvalósítására.

Vállalkozóra bízná a Csabagyöngye szőlőültetvényt az önkormányzat. Eddig a Városfejlesztési Kft. kezelte az ültetvényt, azonban mivel annyi, fejlesztésekkel kapcsolatos feladata lett a cégnek, szeretnék másra bízni. Egy 1+4 év futamidejű szerződést terveznek kötni. Ha a nyertes vállalkozó az első évben megfelelő munkát végez, akkor további négy évig kezelheti a szőlőültetvényt. Fontos, hogy a korábban már meghatározott turisztikai és oktatási célok teljesüljenek a továbbiakban is.

Arról is döntött a testület, hogy Opauszki Zoltán személyében újabb igazgatóhelyettese lett a Csabagyöngye Kulturális Központnak. Azért volt erre szükség, mert egy új feladatkörrel bővült a központ. A jövőben ez az intézmény látja el az önkormányzat turisztikai igazgatási feladatait. A közgyűlés egyetértési jogot gyakorol, az új helyettest az igazgató nevezi ki. Mivel más pályázat nem érkezett, a testület pedig egyetértését kinyilvánította, ezért március elsejétől Opauszki Zoltán is igazgatóhelyettese lett a központnak.

Az Opauszki Zoltánnal készült teljes interjút itt meghallgathatják: