Helyi hagyományok őrzői és ápolói Orosházán

hagyományok Fotó: Fekete István

Fontos, hogy a helyi közösségek újjáélesszék tradícióikat, népszokásaikat és megosszák örömüket másokkal is, ezzel megismertetve településük évszázados kultúráját – mondta üdvözlőbeszédében Farkas Sándor, a XIV. Orosházi Hagyományok Ízek Versenye megnyitóján.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese értékmentő munkának nevezte a Békés megyei rendezvényt is, amely más hasonló eseményekkel együtt nélkülözhetetlen emlékeink életben tartásához. Kulturális értékeink közül csak az lesz ott jövőnk kincsestárában, amit ma hitelesen feltárunk, kutatunk, lejegyzünk, megünneplünk és megőrzünk – fogalmazott Farkas Sándor.

hirdetés

A miniszterhelyettes kifejtette: a hagyományok ápolása az ilyen eseményeknek is köszönhetően egyre inkább a mindennapjaink részévé válik. A vásárlók egyre tudatosabban választják az ízletes, egészséges, biztonságos hazai élelmiszereket, borokat, kézműves termékeket. Ezáltal a fogyasztók is az érték és minőség őrzőivé válnak, egyúttal hozzájárulnak a vidéki munkahelyteremtéshez és megtartáshoz. Jó érzés látni, hogy ma már egyre többen kíváncsiak hagyományainkra, nagy- és dédszüleink értékeire, agrárgazdaságunk eredményeire, termékeire. Mint ahogyan erre a fesztiválra, valamint a hozzá kapcsolódó gasztronómiai és kulturális programokra. Ha azt akarjuk, hogy hagyományaink velünk maradjanak, akkor élni és éltetni kell őket, méghozzá együtt, összefogva, közösségben, családias hangulatban, épp úgy, ahogy az orosháziak teszik – fogalmazott Farkas Sándor.

Az Orosházi Hagyományok Ízek Versenyére másfél évtizede várják a helyi és környékbeli termelőket, gazdákat, kézműves műhelyeket, a legkülönfélébb árusokat. Ez alkalommal mérhetik össze tudásukat a böllérek is. Minden évben kihirdetik a legízletesebb kolbász és egyéb disznótorost készítő csapatot – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.