Hazánk önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. A mostani veszélyhelyzetben különös jelentősége van ennek.
A hazai és ezen belül a Békés megyei agrárgazdasági szereplők biztosítják a lakosságnak az élelmiszereket. Többek között erről is beszélt közleményében dr. Kulcsár László, a MAGOSZ országos alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke. Békés megye tekintetében Dr. Kulcsár László elmondta, adottságaink miatt nemcsak, hogy önellátók vagyunk élelmiszerekből, hanem jelentős élelmiszer-kivitelt is bonyolítunk.
Ez is érdekelheti
Drogügyletből fenyegetés: egy 17 éves fiú és társai rendőrségi őrizetbenHazánk mintegy 120 százalékos önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150 százalékra is növelhető, mindebben Békés megye az élen jár – hangsúlyozta a kamara megyei elnöke. – Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat hazánkban, az 5400 aktívan működő vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat. A magyar agrárium által megtermelt alapanyagok 65 százalékát dolgozzák fel minőségi élelmiszerré.
Dr. Kulcsár László kitért arra, legfontosabb exporttermékeink a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények. Mindebből is jól látszik, hogy végső esetben ezen áruk itthon tartása – amire egyelőre nincs szükség – további hazai értékesítés lehetőségét rejti magában. Élelmiszer-termelésünknél az elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően exportáljuk a felesleget – hangsúlyozta az elnök. – A hazai kiskereskedelmet tekintve pedig elmondható, a boltok polcain évek óta az élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru.
Dr. Kulcsár László kitért arra: az élelmiszer- és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sokan „pánikvásárolnak”, és sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek. Az elmúlt hetekhez hasonlóan látható, hogy a kiskereskedők a beszállítókkal együttműködve most is mindent megtesznek azért, hogy a megnövekedett keresletet kezeljék – mondta a NAK megyei elnöke. – Előfordulhat viszont, hogy egy-egy
rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme, az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek.
– Most még inkább időszerű az, amit folyamatosan hangsúlyozunk, hogy hazai termékeket vásároljanak a fogyasztók – hívta fel a figyelmet dr. Kulcsár László. – Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra kerülhetnek, a feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal. Amennyiben a hazai kereslet jobban megnő, a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat. A hazai, ezen belül a megyei élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, az üzemek jól felszereltek, megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására is.
Fellépnek a tisztességtelenek ellen
Dr. Kulcsár László szólt arról, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban az agrárkamara napi működése során a lehető legminimálisabbra csökkenti a koronavírus-járvány terjedésének lehetőségét, a személyes ügyféltalálkozások számát. Ezzel is megvédve a munkavállalói és az országosan mintegy 400 ezer, a megyében 24 ezer kamarai tag egészségét. A falugazdászok csak meghatározott, kijelölt irodákban vannak jelen, és a megszokottal ellentétben nem látogatnak ki az ügyfelekhez.
A pontos irodalista és a nyitva tartás a www.nak.hu oldalon érhető el; de a kamara kéri tagjait, hogy személyesen csakis kiemelten indokolt esetben keressék fel az irodákat. Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a piaci szereplők közti etikus viselkedés a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacán. A NAK aktívan közreműködik a rendezett viszonyok fenntartásában, és fellép a tisztességtelen magatartású szereplőkkel szemben. A kamara tagjai – a mezőgazdaságban, élelmiszerelőállításban, -feldolgozásban, -nagykereskedelemben tevékenykedők – az általuk etikátlannak tartott magatartás, illetve a vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a kamara etikai bizottságát.
Dr. Kulcsár László hangsúlyozta, az agrárkamara fontos célkitűzése a jelenlegi veszélyhelyzetben is, hogy aktívan közreműködjön a rendezett piaci viszonyok fenntartásában, és tevékenységével segítse a tisztességes piaci szereplőket.
(Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)