Varga Mihály: rekordidő alatt született döntés vállalkozások fejlesztéseinek támogatásáról

adóvisszatérítés, pénzügyek, Varga, gazdaságvédelem Fotó: MTI/Mónus Márton

Megszülettek az első támogatói döntések a több mint 33 milliárd forint keretösszegű, a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázat keretében – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t szerdán.

hirdetés

A pénzügyminiszter kiemelte: a múlt pénteken megnyitott felhívásra nagy az érdeklődés. Az új, feltételesen visszatérítendő finanszírozású pályázaton az első támogatói döntések rekordidő alatt születtek meg. Hat vállalkozás nyert el közel 200 millió forint fejlesztési forrást. Az elkövetkező hetekben folyamatosan születnek meg a további döntések, a tervek szerint közel 1500 vállalkozás nyerhet támogatást.

hirdetés

A felhívás célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében olyan fejlesztések támogatása, amelyek a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik – emelte ki Varga Mihály. Emlékeztetett: a gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított, májusban átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívására 2020. május 29-től adhatták be a vállalkozások a támogatási kérelmeket.

A kormány célja az, hogy a támogatási összegek minél hamarabb a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz kerülhessenek. Ezért gyorsított, egyszerűsített elbírálással döntöttek a pályázatokról. A támogatásból egyebek mellett új eszközök, gépek szerezhetők be, de felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére. Továbbá ingatlan beruházásra, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is – tájékoztatott a pénzügyminiszter.

Ismertette: a vállalkozások 5 és 150 millió forint között igényelhetnek támogatást, amelynek maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka. A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint érhető el. A 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint igényelhető. Fontos újdonság, hogy a felhívás új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást alkalmaz. Azaz a kezdetben hitelként folyósított fejlesztési forrás támogatássá válik, ha az eredményességmérési kritériumokat teljesíti a pályázó.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében megjelent “Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása” című felhívásokra a támogatási kérelmeket továbbra is be tudják nyújtani a vállalkozások – írja az MTI.

hirdetés