Opauszki Zoltán: Jelentős bevételtől esett el a város a veszélyhelyzet alatt

Békéscsaba, opauszki Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

Hónapok óta először soron kívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselő-testülete. Az ülésen többek között kitüntetésekről, valamint a korábbi ÁNTSZ épület hasznosításáról is szó esett.

hirdetés

Opauszki Zoltán tanácsnok a közgyűléssel kapcsolatban megosztotta, hogy a város a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is normálisan tudott működni. Egyeztettek és döntéseket hoztak a képviselők. Így hallhattak beszámolót az ülésen megjelent képviselők arról, milyen intézkedések, rendeletek születtek a veszélyhelyzet alatt. Az kiderült, hogy az önkormányzatnak mintegy 750 millió forint tartalékot kellett képeznie a kieső bevételek pótlására. Elestek például a gépjárműadótól, a parkolási díjaktól, de a közterület-használati díjból is kaptak kedvezményt a csabai vállalkozások. Ezek pótlására kellett a tartalék.

Odaítélték a Békéscsaba Ifjúságáért és a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetéseket is a közgyűlésen – sorolta a tanácsnok. Utóbbit idén Rázga Józsefné zenepedagógus, karnagy és az AUT-PONT Alapítvány kollektívája számára adományozták. A kitüntetés átadására szeptemberben kerül sor. A Békéscsaba Ifjúságáért elismerést pedig Kölcseyné Balázs Mária népművelő-pedagógus és Zsankó László gyermek-és ifjúságvédelmi szakember, a Békés Megyei Áldozatvédelmi és Bűnmegelőzési Közhasznú Egyesület elnöke kaphatja meg. Ezt idén az önkormányzat tizenegyedik alkalommal ítélte meg.

A Sportszálláshelyek kialakítása a Sportok Házában, és Sportok Háza kialakítása a Békéscsabai Sportcentrumban című projekt esetében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező. Ugyanis a veszélyhelyzet idejében elindított beszerzéseik egy része nem fog határidőre teljesülni. Az objektív okokra tekintettel engedélyezte a testület a hosszabbítást – tette hozzá Opauszki Zoltán.

A helyi közösségi közlekedés és az új menetrend is napirendre került. Ezt a lakosság részéről számos kritika érte az elmúlt napokban. A járatok sűrűségét egyrészt az egészségügyi előírások, másrészt a tartalékképzés miatt is csökkenteni kellett. Július elsejétől ismét sűrűbben közlekednek a buszok, azonban ez még mindig a szünidei menetrend. Várhatóan szeptembertől ismét gyakrabban járnak majd a buszok.

Az állami tulajdonban lévő Békéscsaba 1505/2 hrsz.-ú ingatlan (korábbi ÁNTSZ) ingyenes önkormányzati tulajdonba vétele szintén téma volt a közgyűlésen. Az önkormányzat azzal fordul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, hogy a Gyulai úton lévő épület esetében kérik az állami tulajdon megszüntetését. Korábban már részlegesen megkapta a város az épület vagyonkezelési jogát. Annak érdekében, hogy a CsabaParkhoz a szervizutat ki tudják építeni, illetve raktározási lehetőséget nyerjenek, szükség lenne erre a lépésre. Emellett egy zárt térben lévő játszóházat, játszóteret is terveznek kialakítani.

hirdetés