A természeti értékek megőrzésére koncentrálnak a határ két oldalán

A ROHU Interreg program keretében megjelent pályázaton a projekt megvalósításához a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 87.688,09 € összeget nyert. A projekthez a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 5% önerővel járul hozzá. A projekt megvalósításában a BMKIK részéről a Külgazdasági és EU-integrációs Osztály munkatársai vesznek részt.
A projekt teljes összege 1.117.788,09 €, amelyből a fő pályázó 400.100,00 €-t, a Körös-Maros Nemzeti Park résztvevő partner pedig 630.000,00 €-t használhat fel.
Általános cél, hogy a természeti értékek megőrzése és fenntartható fejlesztése mellett alakítsunk ki korszerű turisztikai lehetőségeket, határon átnyúló hatással.Erre azért van szükség, mert a területen lévő természeti kincsek értéke felbecsülhetetlen, azonban ezek hatékony megőrzésére, valamint turisztikai és oktatási célú hasznosítására nincs megfelelően kidolgozott és végrehajtott stratégia. Döntően határ menti területekről van szó, ezért minden, a természeti környezethez kapcsolódó kezdeményezést csak úgy lehet sikerre vinni, ha a határ mindkét oldalán egyeztetnek róla a megfelelő szakértelemmel bíró szervezetek. A kihívások közös megoldásának további motivációja, hogy sokkal hatékonyabbak a közösen koordinált, és ezáltal szélesebb célcsoportot megszólítani képes programok. A regionális stratégia a RO-HU programmal együttesen hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett területeken úgy növekedjen a turizmus, hogy közben a védett természeti örökség bántatlanul megmaradjon. A projekt által gondozott élőhelyek jelenleg a maguk eredeti természetes állapotukban várnak arra, hogy a modern kornak megfelelő bemutatóhelyekké váljanak. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park és a Bihar-hegységben mintegy 386 hektárnyi Natura 2000 területet érint. A projekt további eredménye lesz a vendégéjszakák számának emelkedése.
A projekt nem csak infrastrukturális fejlesztéseket foglal magába. Az élőhelyek megőrzésére, és az őshonos fajok védelmére irányuló tevékenységek megvalósítása mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, ismeretátadásra, és a természeti értékekben rejlő gazdasági lehetőségek feltárására is.

hirdetés

hirdetés
hirdetés