A fiatal fogatlovak ismét Mezőhegyesre érkeznek

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bizakodva várja a versenyt. Fotó: Körös Hírcentrum

 

hirdetés

Idén már negyedik alkalommal gyűlnek össze a fiatal fogatlovak Mezőhegyesen. Ezúttal 7 nemzet 43 lova áll starthoz.

hirdetés

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a megmérettetés szervezőbizottságának elnöke szerint hiánypótló versenyként kezdődött négy éve ez a világbajnokság. A körülöttünk lévő országokban ugyan van már hagyománya a fiatal fogatlovak képzésének, versenyeztetésének, de nemzetközi szinten nem volt olyan megmérettetés, ami egy adott évjáratot egy adott nehézségi fokon versenyeztetett volna. Magyarországnak pedig önmagában a korosztály versenyeztetésében is egy fontos lépés volt a viadal elindítása.

Ez az a világbajnokság, amit minden évben, ezáltal minden évjárat számára meg kell rendezni, lehetőleg azonos helyszínen, azonos körülmények között. A hajtók, tenyésztők ez alapján tudják felmérni, mennyit fejlődtek a lovaik. A szervezők ezért szeretnék többek között elnyerni az örökös rendezési jogot, ahogyan a legtöbb szakágnak megvan a maga fiatal lovaknak szóló világbajnoksága.

A magyar lófajták is képviseltetik magukat, a védett történelmi lófajták közül 7 nóniusz, 5 lipicai és 1 shagya arab indul 2018-ban. A ménesbirtokot Papp János magyar kettesfogathajtó bajnok képviseli, három ígéretes nóniusszal: Nonius-20 Zemplén, Nonius-10 Zsinat és Mezőhegyes Nonius-14 Vezér versenyez majd. A külföldi hajtók közül a legnagyobb név a lengyel egyesfogathajtó világbajnok, Bartlomiej Kwiatek, aki negyedszer vesz részt a mezőhegyesi eseményen.

A tapasztalatok is azt mutatják, hogy a lovak fejlődésének fontos mérföldköve ez a rendezvény. A lovak visszatérnek évről évre, látszik, mennyit alakultak az eltelt hónapokban – ez igaz a saját tenyésztésű és a külföldi indulókra is. A vezérigazgató szerint három fontos eleme van a világbajnokságnak: rendszerbe foglalja a fiatal lovak nemzeti és nemzetközi felkészítését, piaci lehetőséget jelent a versenyzőknek és tenyésztőknek, valamint megmutatja a tenyésztés fejlődését. Bár minden szempont tulajdonképpen a tenyésztésre magára, a lófajták alakítására, későbbi felhasználhatóságára vezet vissza.

A Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága szeptember 5-e és 9-e között kerül megrendezésre Mezőhegyesen.

hirdetés

Szóljon hozzá!

41 − = 40