Véget ért a Várszínház nyári évada

Körhinta, Gyulai Várszínház A Körhinta dr. Görgényi Ernőnek, Gyula polgármesterének is az egyik személyes kedvence volt. Fotó: Kiss Zoltán / Gyulai Várszínház

 

Lezárult a napokban a Gyulai Várszínház 55. évada. A több héten át tartó programsorozatban fesztiválok, színházi bemutatók, irodalmi estek és más színes rendezvények követték egymást.

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, valamint dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere értékelte a napokban a nyári évadot. Az igazgató beszámolója alapján sikeresnek könyvelik el az idei rendezvényt, hiszen a vállalásaikat szinte maradéktalanul sikerült teljesíteni. A 47 nap során csaknem minden napra jutott valamilyen program a városban.

Minden évadban külön figyelmet fordítanak a színház saját bemutatóira, idén ebből öt is volt, általában más teátrumokkal együttműködve. A Székely János Napok zárásaként mutatták be a Caligula helytartóját Szász János rendezésében, a Shakespeare Fesztivál záróprodukciója volt a Rosencrantz és Guildenstern halott, amely nemzetközi összefogással valósult meg, a Búbocskát pedig az Erdélyi hét részeként a kolozsvári magyar operával közösen hozták létre. Ez a három bemutató a három kiemelt programsorozat főelőadása volt. Az utolsó két bemutató szintén Székely Jánoshoz kapcsolódott, az ő költészetéből rendeztek egy önálló előadói estet, valamint bemutatták a Dózsa című monodrámát.

Kortárs szerzők darabjai szintén szerepeltek a programban, összesen 12-13-at sikerült bemutatni a másfél hónap alatt, ezek mindegyike sikert aratott. Voltak ingyenes rendezvények is, hogy biztosan mindenkinek legyen lehetősége a kikapcsolódásra. Számos előadásuk telt házzal ment, többször pótszéket is be kellett tenniük. A bábelőadást például több száz gyerek látta.

A szervezők számára mindig fontos kihívás, hogy biztosítani tudják a nyári évadra elkészült darabok továbbjátszását. Idén ez maradéktalanul megvalósul, ugyanis a Székely János-napok teljes programját bemutatják Budapesten is, jövőre pedig Marosvásárhelyen, az író és költő szülővárosában, mert Székely János jövőre lenne 90 éves. A Caligula helytartóját a magyar dráma napja alkalmából láthatja a közönség a fővárosban. A Rosencrantz és Guildenstern halott című produkciót az aradi román színházban a Klasszikus Dráma Fesztiválján kétszer is játsszák, és jövőre talán Gdanskban, az ottani nemzetközi Shakespeare-fesztiválon is bemutatják. A Búbocskát ősztől a kolozsvári magyar operában lehet folyamatosan megtekinteni, a Dózsa című monodrámát pedig biztosan elviszik a Nemzeti Színházba.

Dr. Görgényi Ernő is pozitívan nyilatkozott az évadról, elmondta, hogy az igazgató meg tudta valósítani a pályázatában vállalt színes, a közönség valamennyi rétegét megszólító programsorozatot. Mivel a város egyik kiemelt bevételi forrása a turizmus, a minőségi programkínálat elengedhetetlen. A Körhintát és a Caligula helytartóját is megnevezte mint számára talán legérdekesebb előadást.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.