Véget ért a Várszínház nyári évada

Körhinta, Gyulai Várszínház A Körhinta dr. Görgényi Ernőnek, Gyula polgármesterének is az egyik személyes kedvence volt. Fotó: Kiss Zoltán / Gyulai Várszínház

 

hirdetés

Lezárult a napokban a Gyulai Várszínház 55. évada. A több héten át tartó programsorozatban fesztiválok, színházi bemutatók, irodalmi estek és más színes rendezvények követték egymást.

hirdetés

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, valamint dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere értékelte a napokban a nyári évadot. Az igazgató beszámolója alapján sikeresnek könyvelik el az idei rendezvényt, hiszen a vállalásaikat szinte maradéktalanul sikerült teljesíteni. A 47 nap során csaknem minden napra jutott valamilyen program a városban.

Minden évadban külön figyelmet fordítanak a színház saját bemutatóira, idén ebből öt is volt, általában más teátrumokkal együttműködve. A Székely János Napok zárásaként mutatták be a Caligula helytartóját Szász János rendezésében, a Shakespeare Fesztivál záróprodukciója volt a Rosencrantz és Guildenstern halott, amely nemzetközi összefogással valósult meg, a Búbocskát pedig az Erdélyi hét részeként a kolozsvári magyar operával közösen hozták létre. Ez a három bemutató a három kiemelt programsorozat főelőadása volt. Az utolsó két bemutató szintén Székely Jánoshoz kapcsolódott, az ő költészetéből rendeztek egy önálló előadói estet, valamint bemutatták a Dózsa című monodrámát.

Kortárs szerzők darabjai szintén szerepeltek a programban, összesen 12-13-at sikerült bemutatni a másfél hónap alatt, ezek mindegyike sikert aratott. Voltak ingyenes rendezvények is, hogy biztosan mindenkinek legyen lehetősége a kikapcsolódásra. Számos előadásuk telt házzal ment, többször pótszéket is be kellett tenniük. A bábelőadást például több száz gyerek látta.

A szervezők számára mindig fontos kihívás, hogy biztosítani tudják a nyári évadra elkészült darabok továbbjátszását. Idén ez maradéktalanul megvalósul, ugyanis a Székely János-napok teljes programját bemutatják Budapesten is, jövőre pedig Marosvásárhelyen, az író és költő szülővárosában, mert Székely János jövőre lenne 90 éves. A Caligula helytartóját a magyar dráma napja alkalmából láthatja a közönség a fővárosban. A Rosencrantz és Guildenstern halott című produkciót az aradi román színházban a Klasszikus Dráma Fesztiválján kétszer is játsszák, és jövőre talán Gdanskban, az ottani nemzetközi Shakespeare-fesztiválon is bemutatják. A Búbocskát ősztől a kolozsvári magyar operában lehet folyamatosan megtekinteni, a Dózsa című monodrámát pedig biztosan elviszik a Nemzeti Színházba.

Dr. Görgényi Ernő is pozitívan nyilatkozott az évadról, elmondta, hogy az igazgató meg tudta valósítani a pályázatában vállalt színes, a közönség valamennyi rétegét megszólító programsorozatot. Mivel a város egyik kiemelt bevételi forrása a turizmus, a minőségi programkínálat elengedhetetlen. A Körhintát és a Caligula helytartóját is megnevezte mint számára talán legérdekesebb előadást.

hirdetés

Szóljon hozzá!

47 + = 57