A Haas benyújtotta a hivatalos fellebbezést

haas, grosjean Fotó: Kaiser Erika

A Haas hivatalosan is benyújtotta fellebbezési kérelmét az FIA-nak Romain Grosjean Monzában diszkvalifikált autójával kapcsolatban.

A Renault óvását követően a hatodik helyen célba érő Grosjean Haasát technikai okok miatt kizárták az Olasz Nagydíjról, a fellebbezési szándékról pedig az amerikai istálló még aznap éjjel értesítette az FIA-t. A fellebbezési kérelem hivatalos benyújtására 96 órájuk van a csapatoknak, és habár a legtöbben végül is visszavonják szándékukat, a Haas továbbra is abban hisz, hogy autójukat jogosulatlanul zárták ki.

hirdetés

A hercehurca a VF-18 padlólemezének splitternek nevezett elülső része körül zajlik, amely sarkainak alulról nézve 50 mm-es körívet kell alkotniuk. A jelenlegi padlólemezt a Haas a júniusi Kanadai Nagydíj óta használja, ám az FIA július végén módosított a kérdéses területet illető szabályokon. A csapatoknak az Olasz Nagydíjig volt lehetőségük elvégezni a szükséges változtatásokat a legalitás megőrzésére, de a Haas a Szingapúri Nagydíjig haladékot kért az FIA-tól, mert a kötelező nyári gyárzár miatt képtelen lettek volna időben megoldani a problémát. A csütörtöki gépátvételen figyelmeztették a csapatot, hogy megüthetik a bokájukat, ha így rajthoz állnak, de a Haasnak nem volt sok választása. A futamot követően a Renault (akiknek a konstruktőri tabellán elfoglalt negyedik helyét a Haas Grosjean eredményének köszönhetően átvette) annak rendje és módja szerint óvást nyújtott be, ami értelemszerűen a Haas kizárásához vezetett.

„Nem értünk egyet a versenybírák azon döntésével, miszerint büntetni kellett a csapatunkat” – ismertette álláspontját Günther Steiner csapatfőnök. „Úgy érezzük, az Olasz Nagydíjon elért hatodik helyünknek érvényesnek kell maradnia.”

A fellebbezési procedúra elismerésére és a bírósági meghallgatás időpontjának kijelölésére valószínűleg jövő héten kerül sor Párizsban.

Forrás: Racingline.hu