Mucsi Balázs: a centrum felkészült az új tanév kihívásaira

Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban a szakmai gyakorlatok, vizsgák miatt kicsit másképpen alakul mind az év vége, mind az év eleje. A pedagógusok és a diákok csak július végén fejezik be az évet, augusztus 20-tól pedig újra indul a következő tanév előkészítése. A tanulók jelentős részének a nyári szünet egyet jelent a szakmai ismeretek további bővítésével.

Mucsi Balázs főigazgató szerint szeptember elseje a nagymamák ünnepe, a gyerekek visszatérnek az iskolába, ők pedig kipihenhetik a nyári hónapokat. Az elmúlt hetekben a tagintézményeknek is volt lehetősége felkészülni az új tanév kihívásaira. Mivel a szakképzés rendszere folyamatosan változik, rugalmasnak kell lenniük. A gazdaság is évről évre új követelményeket támaszt az oktatási intézmények felé, ezeknek is meg kell felelni. A szakmakínálat is ezeknek az igényeknek kíván megfelelni.

Folytatódik az a tendencia is, mely szerint a helyi vállalkozások igyekeznek támogatni a szakképzést azzal, hogy a saját, legmodernebb eszközeikkel rendeznek be egy-egy termet. Ezáltal a diákok is biztosan azt a tudást szerzik meg, amire később a cégeknek szüksége lesz.

Ugyan a végeleges beiskolázási adatok még nincsenek meg, annyi már látszik, hogy hasonló adatokkal számolhatnak, mint a korábbi években. A megye legnagyobb szakgimnáziuma és szakközépiskolája, valamint centruma a békéscsabai – mondta el Mucsi Balázs. Nem csak a kilencedikes diákok vannak jelen ismét nagy számban, de egyelőre úgy látszik, a felnőttoktatásban is komoly részvétel várható. A képzések ezen ága 2015-ben indult, azóta a jelentkezők száma évente megduplázódott.

A szakképzési centrum munkatársai nagy figyelmet fordítanak az oktatási színvonal mellett a pályázati lehetőségekre is. Mint megtudtuk a főigazgatótól, a következő két évben jó eséllyel 3,5-4,5 milliárd forintnyi forrással gazdálkodhatnak majd a különböző pályázatokból. Ezen összegek megfelelő felhasználása, koordinálása szintén komoly kihívás.

Fejlesztések, átalakítások is zajlottak a nyári időszakban. Az egyik nagy nyilvánosságot kapott projekt a Vízmű tornacsarnokának modernizálása volt, mely a röplabda akadémia részeként szolgálhatja a jövőben a Békéscsabai Röplabda SE utánpótlását és az intézmény diákjait is. A jövőben az öltözői rész, a szertár is megújul majd, az egész fejlesztésnek azért is kiemelt jelentősége van, mert a 80-as években ebben a tornacsarnokban honosodott meg városunkban a röplabda.

A Mucsi Balázzsal készült teljes interjút itt meghallgathatja:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.