Mucsi Balázs: a centrum felkészült az új tanév kihívásaira

Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban a szakmai gyakorlatok, vizsgák miatt kicsit másképpen alakul mind az év vége, mind az év eleje. A pedagógusok és a diákok csak július végén fejezik be az évet, augusztus 20-tól pedig újra indul a következő tanév előkészítése. A tanulók jelentős részének a nyári szünet egyet jelent a szakmai ismeretek további bővítésével.

hirdetés

Mucsi Balázs főigazgató szerint szeptember elseje a nagymamák ünnepe, a gyerekek visszatérnek az iskolába, ők pedig kipihenhetik a nyári hónapokat. Az elmúlt hetekben a tagintézményeknek is volt lehetősége felkészülni az új tanév kihívásaira. Mivel a szakképzés rendszere folyamatosan változik, rugalmasnak kell lenniük. A gazdaság is évről évre új követelményeket támaszt az oktatási intézmények felé, ezeknek is meg kell felelni. A szakmakínálat is ezeknek az igényeknek kíván megfelelni.

Folytatódik az a tendencia is, mely szerint a helyi vállalkozások igyekeznek támogatni a szakképzést azzal, hogy a saját, legmodernebb eszközeikkel rendeznek be egy-egy termet. Ezáltal a diákok is biztosan azt a tudást szerzik meg, amire később a cégeknek szüksége lesz.

Ugyan a végeleges beiskolázási adatok még nincsenek meg, annyi már látszik, hogy hasonló adatokkal számolhatnak, mint a korábbi években. A megye legnagyobb szakgimnáziuma és szakközépiskolája, valamint centruma a békéscsabai – mondta el Mucsi Balázs. Nem csak a kilencedikes diákok vannak jelen ismét nagy számban, de egyelőre úgy látszik, a felnőttoktatásban is komoly részvétel várható. A képzések ezen ága 2015-ben indult, azóta a jelentkezők száma évente megduplázódott.

A szakképzési centrum munkatársai nagy figyelmet fordítanak az oktatási színvonal mellett a pályázati lehetőségekre is. Mint megtudtuk a főigazgatótól, a következő két évben jó eséllyel 3,5-4,5 milliárd forintnyi forrással gazdálkodhatnak majd a különböző pályázatokból. Ezen összegek megfelelő felhasználása, koordinálása szintén komoly kihívás.

Fejlesztések, átalakítások is zajlottak a nyári időszakban. Az egyik nagy nyilvánosságot kapott projekt a Vízmű tornacsarnokának modernizálása volt, mely a röplabda akadémia részeként szolgálhatja a jövőben a Békéscsabai Röplabda SE utánpótlását és az intézmény diákjait is. A jövőben az öltözői rész, a szertár is megújul majd, az egész fejlesztésnek azért is kiemelt jelentősége van, mert a 80-as években ebben a tornacsarnokban honosodott meg városunkban a röplabda.

A Mucsi Balázzsal készült teljes interjút itt meghallgathatja:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 4