Ma 17 éve történt az Amerikai Egyesült Államok elleni terrortámadás

Megindító látványt nyújt a World Trade Centernél épített emlékmű. Fotó: Körös Hírcentrum

Ha meghalljuk a szeptember 11-es dátumot, valószínűleg mindenkinek ugyanaz a 2001-es év ugrik be, amikor a New York-i World Trade Center ikertornyaiba egy terrortámadás során két repülőgép csapódott. Már 17 éve történt, mégis élénken élnek a képek, a hírek mindenki emlékezetében.

hirdetés

A terrortámadások az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen – írja a Wikipédia. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott.

hirdetés

Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. Összesen körülbelül 3000 ember vesztette életét azon a napon.

A két ikertorony helyén jelenleg egy emlékmű található. Két mély medencéről van szó pontosan azokon a területeken, ahol egykor a felhőkarcolók álltak. Víz folyik le a medence faláról, majd alul egy kisebb medencében gyűlik össze – szimbolizálva az összeomló épületeket. A járda szintjén körben az emlékmű körül azok nevei olvashatók, akik meghaltak a támadás során, külön felsorakozva azok, akik a mentés során vesztették életüket. Az emlékmű gondozói egy-egy fehér rózsát tesznek minden nap azok nevei mellé, akik aznap a születésnapjukat ünnepelnék. Ezzel is életben tartva mindannyiuk emlékét.

 

Grafikák: MTI

hirdetés

Szóljon hozzá!

3 + 6 =