Mit érdemes tudni az új horgászkártyáról?

horgász

2018. szeptember 1-től opcionálisan már igényelhető az új Magyar Horgászkártya, ami 2019. január 1-től kötelező lesz a horgászok számára.

hirdetés

Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) ügyvezető igazgatója megosztotta velünk, hogy a modernizáció mellett azért is szükséges ez az intézkedés, mert ezzel a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ) egy hiteles nyilvántartása lesz, a jövőben pedig ez az új online rendszer a tervek szerint még több feladatot láthat el (állami horgászjegy, területi jegyek, egyesületi funkciók).

hirdetés

Az adókártya, adószám az alapja ennek az új kártyának, mivel azt mindenki egy életen át megtartja, ez alapján dönti el a rendszer, hogy az igénylő valós személy-e. Ezzel szeretnék kiküszöbölni az esetleges elütésekből származó hibákat. Tehát erre az igényléskor mindenképpen eredetiben szükség lesz, illetve a személyazonosításra alkalmas okmányokra.

A kártya a jelenlegi legmodernebb QR-kód alapú rendszerben működik majd. Személyes adatok lesznek feltüntetve rajta, egyelőre a horgászok regisztrációja a feladata. A jövőben, ha az egységes állami horgászokmány kiadása, illetve ha a területi adatokat is a vízkezelők feltöltik, abban az esetben mind a két okmánynak az elektronikus kiadására is lehetőséget fog biztosítani. Ezt a funkciót már fejlesztik.

Az új okmány igénylése kétféleképpen történhet: egyrészt a horgász maga otthon a saját számítógépén is megteheti, ebben az esetben csak a bankkártyás fizetés lehetséges. Másrészt akár a MOHOSZ irodájában, akár a KHESZ épületében Békéscsabán nyitvatartási időben, illetve a horgászok megszokott egyesületeiknél mint regisztrációs pontokon is kiválthatják, ezeknél viszont csak csekken lehet megoldani a befizetést.

A lejárati dátumokra érdemes lesz figyelni! Amennyiben a horgász még 2018-ban meg tudja igényelni vagy ki tudja váltani a kártyát, úgy az hat évre, az előreszámolt hat évnek a január 31. napjáig szól majd, aki pedig 2019. január 1. után teszi ezt meg, annak már csak öt évre szól. Az igazgató mindenkit arra biztat, hogy minél hamarabb kezdjék meg az igénylést, mert januárban, éppen a kötelezettség miatt, nagyon el fog húzódni az ügymenet.

A Nemes Attilával készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 1