A német lovak diadalmaskodtak

Fortino megvédte világbajnoki címét. Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

7 ország (Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia, és Magyarország) 39 fiatal fogatlova startolt a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán szeptember 5. és 9. között Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályáján. A vasárnapi döntőben 23 ló küzdött a világbajnoki címért.

hirdetés

A verseny öt napig tartott, először sor került az állatorvosi vizsgálatokra, hogy minden ló a legjobb állapotban kezdhesse a megmérettetést. Csütörtökön és pénteken a kvalifikációs versenyszámok zajlottak, itt dőlt el, hogy mely lovak képviselhetik hazájukat a világbajnokság döntőjében. Majd szombaton és vasárnap a döntőre került sor, a dobogókra végül német, lengyel és olasz lovak állhattak fel.

A bajnokságon induló versenyzők, a lovasszövetségek és a szakma képviselői is elégedettek voltak a szervezéssel, a pálya elrendezésével, minőségével, valamint jól érezték magukat a kísérőprogramokon is. Szabó Zsuzsa, a világbajnokság szervezőbizottságának egyik tagja megosztotta, hogy 2019-ben az V. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát még biztosan Mezőhegyesen rendezik, de jó esélyük van arra is, hogy állandó helyszíne lehet a megmérettetésnek a jövőben is a Békés megyei település.

A német csapatkapitány, Dieter Lauterbach nagyon örül a német hajtók eredményének. Hangsúlyozta, jó képességű lovakkal indultak, és a felkészítés is jól sikerült. Németországban körülbelül 20 éve működik a rendszer, aminek nagy szerepe van a sikerekben. A rendszer részeként nemzeti selejtezőkön és vizsgákon esnek át a fiatal lovak, illetve külön versenyeket is szerveznek számukra. A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott és folyamatos legyen a lovak felkészítése, akkor sikeresek a számukra rendezett versenyeken, illetve később a nemzetközi megmérettetéseken.

A legeredményesebb magyar ló IMAGE (KWPN, pej, mén) lett, Szilágyi Zsolt hajtásában (pontszám 12,47). A páros az 5 éves korosztályban indult és a hatodik helyet szerezte meg. A magyar szövetség összesen 16 lovat nevezett, viszont az állatorvosi vizsgálat után kettő már nem folytathatta, vagy tulajdonképpen kezdhette el a világbajnokságot.

Eredmények:

Az 5 éves lovak döntőjében 8 ló indult, a dobogó így nézett ki:

  1. A német ADELE M (szász-türingiai, pej, kanca). Hajtotta: Bettina Winkler (pontszám 16,51)
  2. A lengyel FROMBORK (sziléziai, fekete, mén). Hajtotta: Bartlomiej Kwiatek (pontszám 14,22)
  3. Az osztrák FINESSE 374 (vesztfáliai, gesztenye pej, kanca). Hajtotta: Alexander Bösch (pontszám 14,12)

A 6 éves lovak döntőjében 10 ló indulhatott, a végeredmény:

  1. A német CHARLY BROWN (szász-türingiai, pej, herélt). Hajtotta: Jessica Wächter (pontszám 15,77)
  2. A német FST LAURIN (szász-türingiai, fekete, kanca). Hajtotta: Lars Krüger (pontszám 14,47)
  3. A lengyel RENESANS (sziléziai, fekete, mén). Hajtotta: Bartlomiej Kwiatek (pontszám 14,17)

A 7 éves lovak döntőjében 5 ló vett részt, az első három helyezett:

  1. A német FORTINO (német sportló, pej, herélt). Hajtotta: Marie Tischer (pontszám 16,41)
  2. Az olasz GREYDANUS (KWPN, gesztenye pej, herélt). Hajtotta: Cristiano Cividini (pontszám 15,01).
  3. A lengyel LOXIA (sziléziai, fekete, kanca). Hajtotta: Weronika Kwiatek (pontszám 13,49)

Az eseményről Szabó Zsuzsa, a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága szervezőbizottságának tagja számolt be, a vele készült interjút itt meghallgathatja:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

65 − = 64