Ahol a kutya a terapeuta

terapeuta Pálfi Péter és Péli Henriett, középen Kiwi, még mint tanuló kutya. Fotó: Körös Hírcentrum

A Dogland Terápiás Kutya Alapítvány segítőivel és kutyáival egyre többet találkozhatunk Békéscsabán, és lassan Békés megyében is. Különleges foglalkozásokat tartanak ők, kisgyerekeknek, sérült fiataloknak, családoknak.

A nyári hónapokban leginkább a táboroztatás foglalta le őket. Péli Henriett, aki fejlesztő pedagógusként és az alapítvány kuratóriumi tagjaként segíti annak működését, elárulta, nagy sikere volt az idei programoknak is. Rengeteget tanultak a gyerekek a kutyáktól, a kutyákról, egymásról, a különböző fejlesztő játékokon keresztül. Sok volt a visszatérő táborozó, talán ebből a legkönnyebb leszűrni, mennyire jól érezték magukat. A táborok alatt viszont maguk a terápiás kutyák is sokat fejlődtek, türelmet tanultak. A még tanuló kutyáknak sokat segített ez a néhány hét.

Jövőre a terveik között szerepel, hogy a nyári szünet teljes hosszára szerveznek táborokat, így senkit nem kell visszautasítaniuk a létszámkeret miatt. Most is volt olyan kislány, aki öt hétig táborozott, a következő nyáron talán több ilyen lelkes gyerek is lesz majd. Természetesen a több tábor több kutyát és emberi segítőt is igényel, de ezen is dolgoznak már az alapítványtál. 2019-ben szeretnének majd önkéntes középiskolásokat fogadni, akik a közösségi szolgálatot még nem teljesítették, és remélhetőleg a táborkezdésig a most még csak tanuló kutyák is sikeresen leteszik a vizsgáikat.

Az őszi hetekben pedig folytatódik a korábbi munka, számos foglalkozást tartanak Békéscsabán és környékén. A Békés Megyei Központi Kórház Pándy-tagkórházában a gyermek pszichiátrián rendszeres vendégek, Békéscsabán több helyszínen és intézményben is jelen vannak, de járnak már Orosházára és Dévaványára is.

Emellett készítik a kutyákat az októberi temperamentumvizsgára, a felkészülés része volt például a korábban már említett nyári táborozás is a fiatalabb négylábúaknak – tudtuk meg Pálfi Péter habilitációs kutyakiképzőtől, az alapítvány kuratóriumának elnökétől. Ez a vizsga szigorúan méri majd a kutyák engedelmességét, a viselkedésüket, reakcióikat. Ha ezt letették, akkor pedig következhet a terápiás vizsga második része. Közben viszont már előre is gondolkodik a csapat, megvan a következő tanulókutya-generáció is, ezért a munka ezen oldala is tovább folyik majd.

A Péli Henriettel és Pálfi Péterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.