Tíz köbméter fát fizetett, négyet kapott

farakás A kép illusztráció

Csaló tűzifaárus károsított meg egy vésztői férfit, aki egy internetes oldalon szeretett volna téli tüzelőhöz jutni. A kialkudott vételárért azonban, csak a rendelt mennyiség felét kapta meg. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte.

hirdetés

A Szeghalmi Rendőrkapitányságon tett feljelentést egy férfi 2017. augusztus 14-én arról, hogy tűzifa árusok csapták be. Úgy vásárolt, hogy internetes kereskedő oldalon talált egy hirdetést, amiben tűzifát kínáltak eladásra kedvező áron. Felhívta a megadott telefonszámot és az ismeretlen férfival 10 köbméter tölgyfa vásárlásában állapodtak meg, amit a következő héten szállítanak le neki. A vevő ekkor kérte az eladótól, hogy az árut ne a hétvégén hozzák, mert nem lesz otthon. Ennek ellenére vasárnap délelőtt az eladó egy ismeretlen telefonszámról felhívta azzal, hogy úton van a tűzifa. Férfi először ellenkezett, hogy nincs otthon és nem tudja fogadni őket, de az eladó határozottan kérte, hogy oldja meg az átvételt. A férfi ekkor az édesapjától és a fiától kért segítséget. A rokonok elmentek a házához és segédkeztek a megrendelt fa lepakolásában. A férfi édesapja már ekkor kevesellte a leszállított árú mennyiségét, de az eladó biztosította, hogy ők nem csalók, így kifizette a megbeszélt összeget.

Mikor a férfi haza érkezett rögtön látta, hogy a lepakolt fa jóval kevesebb és a megbeszélt tölgyfa helyett bükk fát kapott. A pontos mérés után az is kiderült, hogy a megrendelt 10 köbméter helyett, mindössze 4 köbmétert kapott. Ismét felhívta a hirdetésben szereplő telefonszámot, és elmondta az eladónak a panaszát, de a válasz csak annyi volt, hogy őket ez nem érdekli. A férfi ekkor tett bejelentést a rendőrségen.

A Szeghalmi Rendőrkapitányság csalás bűntettének gyanúja miatt indított eljárást a férfi ellen. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat 2018. szeptember 20-án átadta az ügyészségnek.

A rendőrség az ügy kapcsán is kéri a lakosságot, hogy csak hivatalos elárusító helyről vásároljanak. A saját érdekükben fontolják meg a kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg kérjék olyan családtag vagy szomszéd segítségét a lerakodáshoz, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna, és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget. A pénz átadása előtt mindenképpen győződjenek meg róla, hogy annyi fát kapnak, amennyiért fizetnek. Ha lakhelyükre rendelik a fát, idegeneket ne engedjenek be a házba. Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, és ne a szállítók szeme láttára vegyék elő megtakarított pénzüket.

Forrás: Police.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 30 = 31