A diabétesszel élőket segíti a Diaboló

diabetesz A Kígyósi Katicás Kovácsolós elnevezésű rendezvény idén második alkalommal valósult meg. Fotó: Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

A cukorbetegség vagy diabétesz sokaknak ismerős betegség lehet. Sajnos egyre többen élnek együtt vele, egyre több kisgyermekről derül ki, hogy ebben szenved. Tudatos táplálkozással, folyamatos készenléttel jár ez együtt. Ebben segíthet a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért.

Igen nemes célt választott magának 2001-ben ez az alapítvány. Mint nevében is benne van, a cukorbeteg fiataloknak és családjaiknak szeretnének ezek a szakemberek támaszt, segítséget, tanácsot adni. Amikor egy gyermekről a kórházban kiderül, hogy cukorbeteg, az alapítvány rögtön felveszi a családdal a kapcsolatot. Ilyenkor elsődleges, ellássák őket a legfontosabb információkkal, a legalapvetőbb eszközökkel.

hirdetés

A Diabolót egy budapesti házaspár hozta létre 2001-ben, viszont csak 2010-ben állt fel jogerősen az új kuratórium – olvasható az alapítvány honlapján. Jelenleg nagyrészt Békés megyei családokkal, szakemberekkel dolgoznak, a kuratórium tagjai is gyulai illetőségűek, de országos hatókörrel működnek, így bárkinek szívesen segítenek. Arra tudatosan figyelnek, hogy akikkel tehetik, rendszeresen tartsák a kapcsolatot.

A megye több intézményével, szervezetével együttműködnek. Legutóbb például a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel közösen valósítottak meg egy programot, Rácsokon belül szabadon címmel. A fogvatartottak egy évig rajzoltak különböző alkotásokat, amiket végül az Almásy-kastélyban elárvereztek. A fogvatartottak szívesen segítettek a cukorbeteg gyerekeknek, az alapítvány pedig az összegyűlt pénzből Diaboló pikk-pakkokat állít össze, amiket a frissen diagnosztizált betegeknek adnak át. A csomagban van egy digitális konyhamérleg az ételek szénhidrát-tartalmának mérésére, egy kis számológép, egy hűtőtáska a belevaló kis elsősegélycsomagokkal együtt, ha hirtelen rosszul lenne a gyerek. Ez a csomag is arra szolgál, hogy a család érezze, van kihez fordulni.

Ahogy kiderül a gyermekről, hogy diabéteszes, az alapítvány felveszi a családdal a kapcsolatot, és szinte napi szinten próbálják is tartani. Nincs tabu téma, rossz kérdés – ezt az elején tisztázzák, hogy legyen kire támaszkodnia a családnak. A védőháló egy másik fontos része a nyári tábor is, ahova úgy engedhetik el a szülők a kicsiket, hogy tudják, a legjobb kezekben vannak. Az alapítvány most már igyekszik a gyerekeket követve az oktatási intézményekkel is felvenni a kapcsolatot. Tájékoztatják a pedagógusokat arról, mivel is jár ez a betegség, hogyan tudnak segíteni. Sajnos nagyon sok tévhit élt a cukorbetegséggel kapcsolatban (pl.: fertőz), ezeket is próbálják leépíteni. Szerencsére a világunk egyre nyitottabb, ez megkönnyíti a szakemberek munkáját is.

A Kosznáné dr. Pule Ilonával, az alapítvány elnökével készült interjúnkat itt meghallgathatják.

Szóljon hozzá!

+ 20 = 21