A népmese napja Mátyás királlyal

nepmese Fotó: Kecskemétfilm

2005 tavaszán kérvényezte a Magyar Olvasástársaság, hogy szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A népmesék világa egy sokrétű kincsestár, amelyből gyermekek és felnőttek egyaránt tanulhatnak.

hirdetés

A jeles nap alkalmából már konferenciát is szerveznek minden évben, idén szeptember 28. és 29. között valósult meg a 14. rendezvény. A konferencia ezúttal Az “igazságos” mesék címet kapta, igazodva a Mátyás király-emlékévhez.

Mesebeli szellemi, lelki és kulturális örökségünk egyik jeles példája Mátyás király alakja, aki csalafinta, igazságos és kalandos események hőse lett a mesékben. Hozzá alakítottak vagy alkottak történeteket, melyek szerint nyitott szemmel és szívvel járt a nép között, ahogy napjaink mesemondói is – írja a Népmesenap. A Mátyás-történeteket – legyen az monda vagy mese – ma is játsszuk, meséljük, éljük.

Az elmúlt évszázadok során a népmesék szájhagyomány útján terjedtek, ugyan néhány lejegyzett történetet már az ókorból is találtak a kutatók. De ezeket még nem lehet tudományos értelemben vett mesegyűjteménynek tekinteni. Az első tudatosan összeállított népmesegyűjtés, mely kiadásra került,  a Grimm fivérek nevéhez fűződik. A népies stílust ők igyekeztek megtartani – számol be a Wikipédia.

Benedek Elek hozzájuk hasonló tevékenységet folytatott a magyar irodalomban. Nálunk is sok hasonló történet volt, de mivel minden mesélő hozzátette a magáét, nem volt egységes. Az ideális, teljes, tökéletes szöveg hiányzott – írja tanulmányában Bárdos József. Benedek Elek összegyűjtötte a népmeséket, sok segítséggel, és a hasonló történeteket összedolgozta egy mesévé, így létrehozva a “tökéletes” változatot. A gyerekek az elmúlt évtizedek során általában ezt ismerhették meg.

Mesék Mátyás királyról: Egyszer volt Budán kutyavásár

Szóljon hozzá!

49 − = 42