Tortamustra ismét a Munkácsyban

tortamustra

Október 27-én már negyedik alkalommal kerül megrendezésre Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban a Tortamustra. Az idei téma a tradíció – minden ami régi, minden ami hagyományos.

A nevezéseket október 17-ig várják három kategóriában:

hirdetés
  1. kategória: profi cukrászok, cukrászdák részére design torta elkészítése piskóta, gabona massza vagy hungarocell alapra. Lehet hagyományos alakú, formatorta vagy cukrászati artisztika egyaránt. A díszmunka legyen látványos, és a megadott témához kapcsolódóan készüljön. Elsődleges bírálati szempont a megjelenés, esztétika, díszítés, technikák alkalmazása. Profi cukrásznak minősül minden legalább cukrász végzettséggel rendelkező személy. Maximális méret: legnagyobb átmérő: 40 cm és maximum 3 emelet magasságnál ne legyen nagyobb a torta.
  2. kategória: sütni szerető lelkes amatőrök részére design torta elkészítése piskóta, gabona massza vagy hungarocell alapra. Lehet hagyományos alakú, formatorta vagy cukrászati artisztika egyaránt. A díszmunka legyen látványos, és a megadott témához kapcsolódóan készüljön. Elsődleges bírálati szempont a megjelenés, esztétika, díszítés, technikák alkalmazása. Maximális méret: legnagyobb átmérő: 40 cm és maximum 3 emelet magasságnál ne legyen nagyobb a torta.
  3. kategória: Régi idők süteményei. Profi cukrászok és sütni szerető amatőrök számára. Nevezni lehet legalább 30 szeletes sütemény elkészítésével, amelynél az elsődleges bírálati szempont az íz. Hagyományos, régi akár családi recept alapján készült süteményeket várnak a nevezőktől, de a sütik újragondolása is megengedett. A nyertes sütemény a pénzdíjon kívül elnyeri a Munkácsy sütemény címet is, amit a békéscsabai cukrászdák a recept alapján elkészíthetnek, és árusíthatnak 2019-ben a Munkácsy 175. emlékév alkalmából. Ebben a kategóriában kérik a szervezők, hogy fogyasztásra alkalmas élelmiszerek felhasználásával készüljön a sütemény, mesterséges aromák és színezékek nélkül, harmonikus ízvilággal.

A versenyre a nevezés ingyenes, a nevezési lap letölthető a múzeum honlapjáról. Érdekesség még, hogy számos különdíjjal készülnek a szervezők. Például a szakmát tanulók ösztönzésére a diákoknak is lesz egy külön elismerés – mondta el Sütő Istvánné, a Tortamustra háziasszonya. Nagyon jó a kapcsolatuk már a megyei szakképzési intézményekkel, ezért a tanulók is minden évben képviseltetik magukat. Az ország minden területéről, és még a határon túlról is érkeznek rendszeresen nevezések.

A zsűri elnöke ebben az évben Rajki István mestercukrász, az ő munkáját segítik Boncsér Róbert mestercukrász, Lipcsei László cukrászmester, Bíró Csaba, a Gyermekélelmezési Intézmény vezetője, Békéscsaba Megyei Jogú Város Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke, Mlinár Pál hagyományőrző és Ando György múzeumigazgató, néprajzkutató.

A rendezvény keretében a verseny mellett ételkóstolók, cukrászati bemutatók, mézeskalács-készítés is lesz, a nap végén pedig a beérkezett süteményeket a lelkes közönség el is fogyaszthatja. Szintén ezen a napon láthatja először a nagyközönség a megújult múzeum épületét, ami tovább emeli a rendezvény színvonalát.

A Sütő Istvánnéval készült teljes interjút itt meghallgathatja.

Szóljon hozzá!

45 − = 40