A diákműhold hamarosan útra kész

diákműhold Fotó: ESEO

A végső tesztek vannak már csak hátra, ezt követően még az idén elindulhat az európai diákműhold, rajta magyar műszerekkel és berendezésekkel – közölte az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrdozimetriai Kutatócsoportja.

hirdetés

Sikerrel befejeződtek az európai diákműhold, az ESEO (European Student Earth Orbiter) rázástesztjei a SITAEL olasz űripari cég rázólaboratóriumában. A mikroműhold fedélzetén a magyar fejlesztésű TRITEL műszer egy módosított változata is helyet kapott. Jelenleg az Európai Űrügynökség technológiai központjában várja, hogy végső környezeti tesztelésnek vessék alá. Ezek között termo-vákuum, elektromágneses kompatibilitási és funkcionális tesztek is lesznek

hirdetés

Ha sikeresen zárulnak a végső tesztek, akkor a műhold október utolsó hetében indulhat útnak Amerikába. Majd egy Falcon 9-es rakétával elindulhasson a világűrbe november közepén – számolt be az ESEO program jelenlegi állásáról Zábori Balázs, az ESEO-TRITEL csapat vezetője az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrdozimetriai Kutatócsoportjának honlapján.

Az ESEO-n repülő, az MTA EK és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által közösen fejlesztett TRITEL műszer a műhold pályája mentén a kozmikus sugárzási környezetet vizsgálja majd. Ezen kívül szintén a diákműhold fedélzetén kapott helyet, több más műszerrel együtt, a BME-n fejlesztett plazmadiagnosztizáló készülék, valamint ugyancsak a BME-n készült a mikroműhold központi energiaellátó rendszere is.

A 45 kilogramm tömegű műhold 94 perc alatt kerüli meg egyszer a Földet. Összesen 90 kisméretű műhold társaságában bocsátják fel a világűrbe novemberben. A diákműhold élettartama a tervek szerint 6 hónap lesz. Az Európai Űrügynökség Oktatási Irodája által meghirdetett program keretében különböző európai egyetemek több száz hallgatója dolgozott a műhold létrehozásán, a diákok részt vettek annak tervezésében, építésében, tesztelésében, fejlesztésében a SITAEL olasz űripari cég gondozásában. A program több mint tíz éve kezdődött.

Forrás: MTI

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 3 = 1