Ifjúsági Olimpia: az eddigi eredmények

ifjúsági Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A Buenos Aires-ben zajló 3. Nyári Ifjúsági Olimpián két békéscsabai induló is képviselte városunkat. A megmérettetés lassan a végéhez közeledik. Dékány Kinga már túl van a saját számain, Apáti Bence számára pedig csak most kezdődött a verseny.

hirdetés

Kinga az egyéni versenyben a negyeddöntőig jutott, ezzel a hetedik helyet szerezte meg. Bence a 17. helyen zárta az első szakaszt 1500 m-en, hétfőn következett a 4000 m-es crossfutás. Végül a két futam összesített eredménye számít. A mezei futásban a 48. helyen végzett, 13 perc 14 másodperces időeredménnyel – írja az utanpotlassport.hu.

hirdetés

Az Ifjúsági Olimpiai Játékokat (YOG) az olimpiai játékok „fiatalabb” változatának szánták, 14–18 év közötti fiatalok indulhatnak rajta. Az esemény ötletét 2001-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge vetette fel, majd a 2007 júliusában megtartott guatemalavárosi 119. közgyűlésén a NOB engedélyezte a játékok megrendezését. Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, vonzerőként jelenjen meg a fiatalok számára, oktató és nevelő hatást váltson ki – írja honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

A verseny rövidebb, mint a klasszikus olimpia: a nyári verseny 12, a téli maximum 9 napig tart. A létszámot is korlátozzák: a NOB maximum 3500 sportoló és 875 tisztviselő részvételét engedélyezi a nyári játékokon. Míg a téli játékokon 970 atlétára és 580 hivatalnokra számítanak. Minden országnak legalább négy résztvevőt kell indítania. Az ifjúsági olimpiát abban a huszonhat sportágban kell megrendezni, amely a 2012-es londoni nyári játékok programjában is szerepel.

Dékány Kingát és Apáti Bencét indulásuk előtt a város vezetői is köszöntötték. Erről készült anyagunkat itt olvashatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

23 − = 13