Mellrák: egy új kezelés segíthet a betegeken

mellrák

Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja a mellrák előrehaladott stádiumában lévő nők életét – ezt állapította meg egy új kutatás.

A palbociclib gyógyszerrel és hormonterápiával kezelt előrehaladott állapotú emlőrákos betegek tíz hónappal tovább éltek, mint a csak hormonterápiát kapó páciensek. A kombinált kezelés a gyakran súlyos mellékhatásokkal járó kemoterápia megkezdésének időpontját is kitolta – számolt be a tanulmányt ismertető BBC News. A szakértők szerint a kísérlet előzetes eredményei nagyon biztatóak. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy ez a kombinált kezelés sem gyógymód. Valószínűleg nem minden esetben eredményes.

hirdetés

A klinikai kísérlet kontrollcsoportja placebót kapott a palbociclib helyett. Így kiderülhetett, a gyógyszer és a hormonterápia kombinációja működik-e az előrehaladott emlőrákos eseteknél. A kísérletben 521 olyan beteg vett részt, akinek előrehaladott, ösztrogén receptor pozitív mellrákja volt. Az ő daganatukban nem volt jelen a HER2 gén. Az ösztrogén receptor pozitív mellrák az emlődaganatok leggyakoribb formája, az esetek 70 százalékát teszi ki. A londoni Rákkutató Intézet és a Royal Marsden NHS Alapítvány tudósai által vezetett kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a palbociclibnek a betegek élettartamának meghosszabbítására. Emellett lehetővé teszi-e a kemoterápia elhalasztását.

Az elemzés eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek tumora korábban jól reagált a hormonterápiára (521 nő közül 410-nél), a kezelés tíz hónappal meghosszabbította a túlélést. Így átlagosan 39,7 hónapra nyújtotta ki. Míg azoknál, akik a fulvestrant hormonkezelés mellett placebót kaptak, az átlagos túlélés időtartama 29,7 hónap volt.
Ugyanakkor a kombinált kezelés nem hosszabbította meg a túlélési időtartamot azoknál a pácienseknél, akik korábban nem reagáltak jól a hormonterápiára.

A kísérlet után három évvel a palbociclib és fulvestrant-kombinációval kezelt betegek 49,6 százaléka volt életben. A csupán fulvestranttal kezelteknek pedig a 40,8 százaléka. A kombinált kezelésben részesült nőknél kilenc hónappal később kellett elkezdeni a kemoterápiát. Nicholas Turner professzor, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évtizedben a palbociclib jelentette az egyik legnagyobb előrelépést az előrehaladott állapotú mellrákos páciensek kezelésében. A tudós kiemelte, hogy ez a célzott kezelés sokkal barátságosabb a kemoterápiánál, és lehetővé teszi, hogy a nők minél tovább folytathassák normális életüket.

A palbociclib jelenleg az Egyesült Királyságban azoknál az ösztrogén receptor pozitív emlőrákos nőknél alkalmazható, akiket a betegség átterjedése után diagnosztizáltak. A tanulmány szerzői azt akarják elérni, hogy azok is megkaphassák, akiknek emlődaganatát korábban hormonterápiával kezelték. A tanulmányt a New England Journal of Medicine folyóiratban publikálták, eredményeit pedig az Európai Orvosi Onkológiai Társaság müncheni kongresszusán is ismertették.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

50 − 47 =