Eltűnhet egy himalájai gomba a klímaváltozás miatt

gomba Kép: China Photos/Getty Images

Eltűnhet a “Himalája Viagrájának” is nevezett, csodaszernek tartott kínai gomba a klímaváltozás miatt – számolt be a Phys.org egy új kutatás eredményeiről.

A kínai hernyógombát (Ophiocordyceps sinensis) Ázsiában az aranynál is értékesebbnek tartják. Sok kínai és nepáli vesztette már életét a csodaszer miatti csetepatékban. Noha semmiféle tudományos bizonyíték sem támasztja alá a kedvező hatásait, Ázsiában sokan vízben forralva teát készítenek belőle. Esetleg levesekhez, húsételekhez adagolják, mert úgy vélik, az impotenciától a rákig mindent meggyógyít.

Az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS) friss számában megjelent írás szerint a kínai hernyógomba “a világ egyik legnagyobbra értékelt természet adta kincse”. Gombaszedők százezrei számára jelenti a legfontosabb bevételi forrást.

Az elmúlt évtizedekben az egekig ugrott az ára, Pekingben az arany értékének háromszorosát is megadják érte. A kutatók azt akarták megtudni, vajon a túl nagy arányú begyűjtés lehet-e az oka annak, hogy egyre kevesebb található a belőle. Nagyjából négytucat gombásszal és kereskedővel készítettek interjút. Elemezték a kérdésről már megjelent tudományos irodalmat, benne több mint 800 nepáli, butháni, indiai és kínai emberrel folytatott beszélgetés eredményeit. A cél, hogy megtudják, mi vezethet a gomba egyre ritkább előfordulásához.

Elemezték az időjárási adatokat, a földtani tényezőket és a környezeti feltételeket. Majd mindezek alapján elkészítették a hernyógomba lelőhelyeinek térképét. Azt találták, hogy a négy országon átívelő terület legtöbb régiójában csökkent a gomba hozama az elmúlt két évtizedben. A tudósok szerint ez azt jelenti, hogy a nagyra értékelt gombafaj egyrészt a túl intenzív szedésre – a “túlaratásra” – érzékeny, Másrészt a klímaváltozás is hatással van rá.

“Hiába csökkentenék tehát a leszedett gomba mennyiségét, a hozam nem nőne, vagyis a faj akkor sem szaporodna el újra a klímaváltozás miatt.” – mondta Kelly Hopping, a Boise-i Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Azt azonban nem tudták megmondani, melyik tényezőnek van nagyobb hatása a gomba pusztulására: a túlaratásnak vagy a klímaváltozásnak.

A kínai hernyógomba 3 ezer méteres tengerszint feletti magasságon található. Akkor alakul ki, amikor az élősködő megtelepszik egy hernyóban és lassan elpusztítja azt. A gomba növekedéséhez olyan speciális klímára van szükség, amelyben a téli hőmérséklet nulla Celsius-fok alatt van, de a talaj nem állandóan fagyott.

“1979 és 2013 között jelentősen emelkedett a hőmérséklet ezeken a területeken, különösen Bhutánban. Ez valószínűleg hátrányosan hatott a gomba előfordulására. A bhutáni élőhelyen 3,5-4 Celsius-fokkal is emelkedett a hőmérséklet” – írták a kutatók. A gomba kipusztulása nagy csapást fog jelenteni a gyűjtéséből élő helyi falvak számára. Valószínű, hogy ezeknek a közösségeknek más megélhetést kell találniuk – áll a tanulmányban.

Forrás: MTI


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!