Vízi élőlények megfigyelésére alkalmas tartályokat adtak át Tihanyban

élőlények Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, akadémikus, egyetemi tanár, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának fõigazgatója. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A sekély vízben lévő élőlények megfigyelésére alkalmas kültéri tartályokat adtak át a tihanyi Limnológiai Intézet területén. A rendszer segítségével modellezni lehet, hogy hogyan reagálnak a környezeti feltételek megváltozására, például a klímaváltozásra.

Boros Gergely biológus, a telep tudományos vezetője a Balatoni Limnológiai Intézetben tartott szerdai átadó ünnepségen elmondta, hogy a rendszert alkotó 12 tartály egy-egy önálló ökoszisztémaként kezelhető. Ezekben bizonyos paraméterek, például a hőmérséklet és tápanyagviszonyok változtathatók. Hozzátette: elsőként a planktonikus élőlények viselkedését figyelik majd meg a tartályokban, melyek a Balatonéhoz nagyon hasonló minőségű vizet tartalmaznak.

Egyebek mellett a globális klímaváltozás várható hatásaival kapcsolatban vonnak majd le következtetéseket. De vizsgálható az is, hogy egyes fajok hogyan reagálnak új fajok megjelenésére, illetve a fajvesztésre. Választ találhatnak a kutatók arra is, hogyan óvják meg a Balatont a klímaváltozás hatásaitól – fűzte hozzá.

Az első kísérletek jövő tavasszal kezdődnek majd, két év múlva pedig már komoly eredményekre számítanak – tette hozzá. Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy az evolúciós tartályok a legjobb nemzetközi példák tanulságait leszűrve jöttek létre. Hozzátette: a berendezés a környezettudományos előrelépés lehetőségét teremti meg. Hozzájárulhat egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Balaton megóvásához.

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus arról beszélt, hogy az evolúciós változások is nyomon követhetők a berendezés segítségével. Valamint le tudják képezni a Marson lévő életkörülményeket is. A tihanyi a világ egyik legmodernebb mezokozmoszrendszere, Kelet-Közép-Európában pedig az első – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

+ 79 = 85