A képviselő testület felújításokról, támogatásokról döntött

képviselő Fotó: Szarvas Péter / Facebbok

Október végén tartotta meg soron következő ülését Békéscsaba képviselő testülete. Ezúttal is számos, a település életében lényeges kérdésben döntöttek.

Még mielőtt az ülés elkezdődött volna, átadták a Békéscsaba300 Emlékdíjakat azoknak a személyeknek, akik a legtöbbet tették azért, hogy a lakosság méltó módon emlékezhessen meg erről az évfordulóról. Gécs Béla, dr. Jároli József, Mácsai Sándor, Kutyejné Ablonczy Katalin, Ando György, Kutyej Pál és Varga Tamás vehették át az elismerést.

hirdetés

Napirendre került a város 2018-as költségvetése, amivel kapcsolatban Szarvas Péter polgármester is elmondta, hogy visszatérő, sokszor tárgyalt napirendi pontról van szó. Az elmúlt hónapokban a település 91 millió forint többletforrásra tett szert, ennek sorsáról kellett most dönteniük. Azok a szervezetek kaptak ebből támogatást, amelyek gazdálkodása elég feszített volt, például a Jókai Színház vagy a Gyermekélelmezési Intézmény. Energetikai korszerűsítés miatt többletköltségei lettek a Mackó Kuckó Óvodának, így ők is kaptak a támogatásból.

A Csabagyöngye Kulturális Központhoz tartozik a mezőmegyeri Arany János Kulturális Központ, amire igencsak ráfér a felújítás. Ezért arról is döntött a képviselő testület, hogy amint lehetőség lesz rá, remélhetőleg már 2019-ben, igyekeznek majd lehetővé tenni a korszerűsítést. Egy felújítás miatt került napirendre a Gerlai kastély is. Magánkézben van az épület, de nagyon leromlott az évek során, és a jelenlegi tulajdonosa szeretné értékesíteni, hogy valaki más felújíthassa és jobban kihasználhassa. Az önkormányzat erre megadta a hozzájárulását.

Békéscsaba önkormányzata több mint száz bérlakást tart fent azoknak, akik segítségre szorulnak. Bár a város folyamatosan fejlődik, sokan, elsősorban a szépkorúak között, igénylik ezt a fajta támogatást. A lakások általában teljes kihasználtsággal működnek. Éppen ezért szükséges időnként a karbantartásuk, ehhez ítélt meg most 12 millió forintot a közgyűlés.

A Békéscsaba Sportjáért kitüntetés adományozásáról is ezen az ülésen döntöttek a képviselők. A polgármester büszke arra, hogy Békéscsaba igazi sportváros. Mind a felnőtt, mind az utánpótláskorú sportolóink nagyszerű eredményeket érnek el. Éppen ezért nehéz dönteni, hogy ki kapja ezt az elismerést. Ezt nem az aktív sportolóknak ítélik oda, hanem azoknak, akik életüket a sportnak szentelték. Czeglédi Katalin, a Békéscsabai Atlétikai Club marketing igazgatója és Suhajda Lászlóné, a Belvárosi Általános Iskola testneveléstanára kapta meg idén a kitüntetést.

A Szarvas Péterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják.

Szóljon hozzá!

61 + = 63