Nem termesztenek elegendő zöldséget és gyümölcsöt

zöldség

Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon – tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei.

A kanadai kutatók egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel. “Lényeges eltérést” mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között. “A jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet.” Evan Fraser professzort, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál idézte.

hirdetés

“Eredményeink azt mutatják, hogy globálisan a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból. Emllett keveset zöldségből és gyümölcsből.” – tette hozzá a professzor. A kanadai tanulmány készítői kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte. Ezt összehasonlították a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával. Bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa. A többi legyen fehérje, zsír és tejtermék.

Az élelmiszercsoportokat a szakemberek adagokra osztották. Azt találták, hogy a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából. Miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból. Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát – olvasható a tanulmányban.

Közelmúltbeli kutatások szorgalmazzák, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek, hogy a környezetnek ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat. Az állattenyésztés a felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint. A tudósok azt mondják, hogy a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti a környezeti károkat.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően megváltozik a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ennek eléréséhez azonban az szükséges, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárszektor több fehérjetartalmú növényt termesszen – vélik a szakemberek.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

29 − 25 =