Szűréssel a vastagbéldaganatok visszaszorításáért

Kép: Istenhegyi Klinika

Napjainkban az egészségfejlesztés egyik fő kihívása a daganatos betegségek megelőzése és leküzdése. Például a vastagbéldaganatok esetében is léteznek már szűrővizsgálatok, ezekre kell a lakosság figyelmét felhívni.

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, nem dohányzóknál ez az első. Hazánkban és világszerte egyaránt folyamatosan nő az esetek száma – írja a WEBBeteg.

A vastagbéldaganatok okozta halálesetek számának visszaszorítása érdekében jött létre az EFOP – VEKOP „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt. Ennek célja országosan 300 ezer személy vastagbélszűrési vizsgálatának elvégzése. Ezen túlmenően, a projektre építve az Országos Közegészségügyi Intézet szervezésében, országosan valamennyi 50-70 év közötti állampolgár megszólítása és szűrésbe vonása – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

A projekt keretében végzendő, célzott szűrővizsgálatok a háziorvosok bevonásával valósulnak meg. Ők adják ki a lakosság ösztönzése mellett  a szűréshez szükséges páciens egységcsomagot. Valamint szükség szerint közreműködnek a kolonoszkópiás vizsgálat megszervezésében.

A projekt célul tűzte ki a szakemberek minél teljesebb körű felkészítését a szűrésben való részvételre. Ennek érdekében kidolgozták a „Népegészségügyi célú vastagbélszűrés” című oktatási tananyagot, amelyet elektronikus felületen, e-learning rendszerben érhetnek el a jelentkező háziorvosok és háziorvosi asszisztensek. A tananyag népegészségügyi, gasztroenterológiai, kommunikációs és informatikai témakörökben készíti fel a szűrésben érintett szakembereket. A továbbképzés célja, hogy a szakemberek naprakész információkkal rendelkezzenek a népegészségügyi szűrés helyzetéről, a vastagbélszűrés elméleti alapjairól, valamint hasznos ismereteket sajátítsanak el a szűrés gyakorlati megvalósításához.

A háziorvosi praxisok számára a projekt keretében történő vastagbélszűrésen való részvétel előfeltétele az e-learning továbbképzés elvégzése és a tanulási folyamat végén a tesztvizsga teljesítése.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.