Szűréssel a vastagbéldaganatok visszaszorításáért

Kép: Istenhegyi Klinika

Napjainkban az egészségfejlesztés egyik fő kihívása a daganatos betegségek megelőzése és leküzdése. Például a vastagbéldaganatok esetében is léteznek már szűrővizsgálatok, ezekre kell a lakosság figyelmét felhívni.

hirdetés

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, nem dohányzóknál ez az első. Hazánkban és világszerte egyaránt folyamatosan nő az esetek száma – írja a WEBBeteg.

A vastagbéldaganatok okozta halálesetek számának visszaszorítása érdekében jött létre az EFOP – VEKOP „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt. Ennek célja országosan 300 ezer személy vastagbélszűrési vizsgálatának elvégzése. Ezen túlmenően, a projektre építve az Országos Közegészségügyi Intézet szervezésében, országosan valamennyi 50-70 év közötti állampolgár megszólítása és szűrésbe vonása – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

A projekt keretében végzendő, célzott szűrővizsgálatok a háziorvosok bevonásával valósulnak meg. Ők adják ki a lakosság ösztönzése mellett  a szűréshez szükséges páciens egységcsomagot. Valamint szükség szerint közreműködnek a kolonoszkópiás vizsgálat megszervezésében.

A projekt célul tűzte ki a szakemberek minél teljesebb körű felkészítését a szűrésben való részvételre. Ennek érdekében kidolgozták a „Népegészségügyi célú vastagbélszűrés” című oktatási tananyagot, amelyet elektronikus felületen, e-learning rendszerben érhetnek el a jelentkező háziorvosok és háziorvosi asszisztensek. A tananyag népegészségügyi, gasztroenterológiai, kommunikációs és informatikai témakörökben készíti fel a szűrésben érintett szakembereket. A továbbképzés célja, hogy a szakemberek naprakész információkkal rendelkezzenek a népegészségügyi szűrés helyzetéről, a vastagbélszűrés elméleti alapjairól, valamint hasznos ismereteket sajátítsanak el a szűrés gyakorlati megvalósításához.

A háziorvosi praxisok számára a projekt keretében történő vastagbélszűrésen való részvétel előfeltétele az e-learning továbbképzés elvégzése és a tanulási folyamat végén a tesztvizsga teljesítése.

hirdetés

Szóljon hozzá!

70 + = 73