Kutató-mentő gyakorlatot tartottak Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Légi katasztrófa-elhárítási gyakorlatot tartottak Békéscsabán. A gyakorlatot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösen szervezte a Magyar Honvédséggel, az Országos Mentőszolgálattal, a Hungaro Control Magyar Légiforgalmi Szolgálattal, a Készenléti Rendőrséggel és a Magyar Vöröskereszttel.

hirdetés

A bemutatót a Békés Airport Kft. területén, valamint 44-es főút Gyuláról Békéscsaba felé tartó oldalán tartották szerda délelőtt.

A szimuláció szerint egy repülőgép Temesvárról Kassa irányába halad, és rendellenességet észlel, amit rádión jelent az illetékes hatóságok felé, majd a békéscsabai repülőtéren kényszerleszállást hajt végre. Ennek során szintén problémákat észlel, próbál átstartolni, ám ez nem sikerül és egy – a 44-es főúton haladó -, autóbusszal ütközik. Néhány autós nem tudja elkerülni a balesetet és belerohannak a roncsokba. A helyszínre érkező mentőegységek
jelentős számú sérülttel találkoznak, néhányan sokkos állapotba kerülnek.

Magyarországon szerencsére kevés légi katasztrófa történik, legutóbb 2006-ban Hejce és Telkibánya között zuhant le egy szlovák felségjelzésű csapatszállító gép. A hasonló esetekre, még ha azok ritkán is fordulnak elő, fel kell készülni, ezért is rendezik meg minden évben a gyakorlatot, az ország különböző területein.

Dókai Imre tűzoltó főhadnagy kérdésünkre elmondta, szükség van az efféle gyakorlatokra, hiszen éles helyzetben mindennek zökkenőmentesen kell mennie. Meg kell vizsgálni, hogy a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, hogyan tudnak együtt dolgozni a társszervekkel. Hangsúlyozta: a bemutató során a tűzoltó egységek kipróbálhatták azokat az eszközöket is, amelyeket műszaki mentés során használnak, ugyanakkor nem minden nap van rájuk szükség. Ilyen például a feszítővágó, de speciális oltóanyagok is kipróbálásra, illetve tesztelésre kerülnek egy-egy gyakorlat során.

A gyakorlaton résztvevő statisztákat a Magyar Vöröskereszt biztosítja minden bemutatón, így történt ez a mai, békéscsabai szimuláció kapcsán is.

 

Dókai Imre tűzoltó főhadnaggyal készült interjúnk itt meghallgatható:

 

 

Képgaléria:

 

Kövessen minket Facebookon!

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

41 + = 42