Kutató-mentő gyakorlatot tartottak Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Légi katasztrófa-elhárítási gyakorlatot tartottak Békéscsabán. A gyakorlatot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösen szervezte a Magyar Honvédséggel, az Országos Mentőszolgálattal, a Hungaro Control Magyar Légiforgalmi Szolgálattal, a Készenléti Rendőrséggel és a Magyar Vöröskereszttel.

A bemutatót a Békés Airport Kft. területén, valamint 44-es főút Gyuláról Békéscsaba felé tartó oldalán tartották szerda délelőtt.

A szimuláció szerint egy repülőgép Temesvárról Kassa irányába halad, és rendellenességet észlel, amit rádión jelent az illetékes hatóságok felé, majd a békéscsabai repülőtéren kényszerleszállást hajt végre. Ennek során szintén problémákat észlel, próbál átstartolni, ám ez nem sikerül és egy – a 44-es főúton haladó -, autóbusszal ütközik. Néhány autós nem tudja elkerülni a balesetet és belerohannak a roncsokba. A helyszínre érkező mentőegységek
jelentős számú sérülttel találkoznak, néhányan sokkos állapotba kerülnek.

Magyarországon szerencsére kevés légi katasztrófa történik, legutóbb 2006-ban Hejce és Telkibánya között zuhant le egy szlovák felségjelzésű csapatszállító gép. A hasonló esetekre, még ha azok ritkán is fordulnak elő, fel kell készülni, ezért is rendezik meg minden évben a gyakorlatot, az ország különböző területein.

Dókai Imre tűzoltó főhadnagy kérdésünkre elmondta, szükség van az efféle gyakorlatokra, hiszen éles helyzetben mindennek zökkenőmentesen kell mennie. Meg kell vizsgálni, hogy a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, hogyan tudnak együtt dolgozni a társszervekkel. Hangsúlyozta: a bemutató során a tűzoltó egységek kipróbálhatták azokat az eszközöket is, amelyeket műszaki mentés során használnak, ugyanakkor nem minden nap van rájuk szükség. Ilyen például a feszítővágó, de speciális oltóanyagok is kipróbálásra, illetve tesztelésre kerülnek egy-egy gyakorlat során.

A gyakorlaton résztvevő statisztákat a Magyar Vöröskereszt biztosítja minden bemutatón, így történt ez a mai, békéscsabai szimuláció kapcsán is.

 

Dókai Imre tűzoltó főhadnaggyal készült interjúnk itt meghallgatható:

 

 

Képgaléria:

 

Kövessen minket Facebookon!

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.