2050-re több élelmiszerre lesz szükség

2050

Nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát. Napjainkhoz képest ugyanis egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése, valamint a demográfiai átmenet miatt – vélik norvég kutatók.

Daniel B. Müller professzor és munkatársai a Sustainability című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között. “Két jelenség hatását tanulmányoztuk. Az egyik, hogy az emberek magasabbak és súlyosabbak lettek. A második, hogy a lakosság idősödik” – közölte Gibran Vita, a Norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.

Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet. A második azonban némiképp ellensúlyozza az elsőt. A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal volt több a súlya. 1,3 százalékkal volt magasabb és 6,2 százalékkal idősebb, mint 2014-ben. Emellett 6,1 százalékkal több energiára volt szüksége. A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog. “Míg 1975-ben egy átlag felnőtt 2465 kalóriát fogyasztott naponta, 2014-ben már 2615-öt” – idézte Vitát az Eurekalert tudományos hírportál.

Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt. Ezért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt csak két százalékkal csökkent a fogyasztás. Ez a növekedés megfelel Skandinávia és Indonézia együttes élelmiszerszükségletének – hangoztatták a kutatók. 2050-ig ezek az adatok még aggasztóbbak lesznek.

Az országok között vannak azonban jelentős különbségek. Az 1975 és 2014 közötti súlygyarapodás 6-33, az energiaigény 0,9-16 százalék között mozgott. Miközben egy átlagember Tongán 93 kilogramm, Vietnamban csak 52. Ez azt jelenti, hogy előbbinek 800 kalóriával többre van szüksége naponta, ami körülbelül négy adag zabból készült ételnek felel meg. Egyes országokban igen gyorsmértékű a növekedés. A karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek.
A legkisebb és a legnagyobb változások Ázsiában és Afrikában mentek végbe.

A korábbi tanulmányok nem vették figyelembe a nagy termetű emberek és idősödő társadalmak növekvő szükségleteit, amikor kiszámolták a jövőbeni élelmiszerszükségletet – hívta fel a figyelmet Felipe Vásquez, a tanulmány egyik szerzője. Ez a tanulmány fontos információkat biztosít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részére, amely a globális élelmiszerbiztonságért folytat harcot.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.