A dinoszauruszok egy eddig ismeretlen ősét találták meg

dinoszauruszok Fotó: Marcio L. Castro/SWNS

A későbbi gigászi dinoszauruszok egy eddig ismeretlen, 225 millió évvel ezelőtt élt korai ősének maradványait tárták fel a régészek Brazília déli részén.

Az Universidade Federal de Santa Maria és a Sao Paulói Egyetem kutatói a késő triász korban élt faj három egyedének rendkívül jó állapotban fennmaradt, teljes csontvázát tárták fel. A hírről a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál számolt be.

A Biology Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői a Macrocollum itaquii tudományos nevet adták az újonnan azonosított fajnak. Ennek egyedei jóval kisebbek voltak mint későbbi gigászi leszármazottjaik. A Macrocollum itaquii mindössze másfél méter magas volt és csaknem 90 kilogrammot nyomott. A feje olyan kicsi volt, hogy elfért volna egy ember kezében. A növényevő, két lábon járó és nagyon hosszú nyakú dinoszaurusz akkor élt, amikor a mai Brazília területe még a Pangaea szuperkontinenshez tartozott.

dinoszauruszok
Fotó: Rodrigo Tep Müller/SWNS

A három egyed maradványait egymáshoz nagyon közel fedezték fel a kutatók. Az, hogy az állatok együtt haltak meg azt sugallja, hogy valószínűleg együtt is éltek. Eből az következik, hogy a korai dinoszauruszok társas teremtmények voltak. A Macrocollum itaquii csontmaradványainak felfedezése révén egy újabb láncszemmel bővült a dinoszauruszok és azon belül is a sauropodomorphák – hosszú nyakú növényevő dinoszauruszok – evolúciós története. A kutatók szerint a késő triász kor nori korszakának hajnalából származó fosszíliák nagyon ritkák. Ezért a mostani eredményeket minden bizonnyal nagy érdeklőssel fogadja majd a tudományos közösség – írja az MTI.

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.