Szakmai és kulturális programok színesítették a látogatásokat

szakmai A közös kirándulások még jobban összekovácsolták a csapatot. Fotó: BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma (régi Vízmű) 2017-ben pályázatot nyújtott be a „Határtalanul” programban. A diákok a szakmai és kulturális programokon közösen vettek részt. A projekt célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése.

hirdetés

A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. Így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. A program felépítése két kirándulást foglalt magában. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3-7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk – olvasható Veres Gábor beszámolójában.

hirdetés

A Vízmű partneriskolája a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen egy tucat közös programokon vettek részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül.  A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, és a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat. Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékoztató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek. Ezzel járultak hozzá a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogatták Brassó történelmi belvárosát.

A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkeresték a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségük adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni. Ebben a költő élete és alkotása interaktív módon történt bemutatásra.

Békéscsabán szakmai programként felkeresték az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is telepvezető irányításával. Majd az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét kiránduláson a két iskola diákjai közösen vettek részt a programokon. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításához.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

20 − 16 =