Ma van a véradók napja

verado

26 éve, a Magyar Vöröskereszt javaslatára november 27-ét nevezték ki a véradók napjának. Azért erre az időpontra esett a választás mert először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

A Magyar Vöröskereszt jóvoltából tehát, ez az a nap az évben, amikor a társadalom minden felelős tagja legalább néhány percre, legalább egy gondolat erejéig köszönetét és tiszteletét fejezi ki a Véradóknak.

Hogy ki lehet véradó?

– aki betöltötte 18. életévét, de még nincs 60 éves

– egészségesnek érzi magát

– testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot

– a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

– ezen kívül pedig eredeti TAJ- kártya (vagy EU-s TAJ-kártya), lakcímkártya és személyi igazolvány szükséges.

Felhívva a figyelmet a véradás fontosságára, októberben a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság véradó napot tartott Békéscsabán, novemberben pedig az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) indított vérellátó kampányt.

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A vöröskereszt és az OVSZ is azt szeretné, hogy minél több magyar váljon véradóvá, hiszen a vér és vérkészítmények transzfúziója minden évben több ezer életet ment meg országszerte.

Mondjunk köszönetet a véradóknak! Adjon ön is vért!

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.