Ma van a véradók napja

verado

26 éve, a Magyar Vöröskereszt javaslatára november 27-ét nevezték ki a véradók napjának. Azért erre az időpontra esett a választás mert először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

hirdetés

A Magyar Vöröskereszt jóvoltából tehát, ez az a nap az évben, amikor a társadalom minden felelős tagja legalább néhány percre, legalább egy gondolat erejéig köszönetét és tiszteletét fejezi ki a Véradóknak.

hirdetés

Hogy ki lehet véradó?

– aki betöltötte 18. életévét, de még nincs 60 éves

– egészségesnek érzi magát

– testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot

– a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

– ezen kívül pedig eredeti TAJ- kártya (vagy EU-s TAJ-kártya), lakcímkártya és személyi igazolvány szükséges.

Felhívva a figyelmet a véradás fontosságára, októberben a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság véradó napot tartott Békéscsabán, novemberben pedig az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) indított vérellátó kampányt.

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A vöröskereszt és az OVSZ is azt szeretné, hogy minél több magyar váljon véradóvá, hiszen a vér és vérkészítmények transzfúziója minden évben több ezer életet ment meg országszerte.

Mondjunk köszönetet a véradóknak! Adjon ön is vért!

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

17 + = 26