Méz- és Mézeskalács Fesztivál Gyulán! Hangolódjunk az ünnepekre!

méz

Idén már 11. alkalommal szervezik meg a Méz- és Mézeskalács Fesztivált Gyulán, december 7. és 9. között. Megválasztják az év legjobb mézét, szakmai előadásokat tartanak, és persze a méz kóstolása sem maradhat el.

A különböző programokról dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere, Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke és Petrucza Zoltán, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület alelnöke tartott sajtótájékoztatót. A polgármester azzal kezdte a tájékoztatót, hogy ez a rendezvény már több mint egy évtizede része, a legédesebb része a gyulai adventi eseményeknek. Népszerű fesztiválról van szó, amely az őszi-téli időszakban is növeli a város vonzerejét. A méhész egyesület szakmai munkája is vitathatatlan, emellett számos csoportot, intézményt be tudtak vonni a szervezésbe, ami szintén dicséretes.

méz
Haász Ferenc és dr. Görgényi Ernő. Fotó: Körös Hírcentrum

A három nap programja már hagyományosan úgy épül fel, hogy az első nap a lovagrendeké. Magyarországon 14 mézlovagrend van, de a határon túlról is érkeznek majd rendek. Jelen lesz még a 2018-as év Mézkirálynője, aki részt vesz a népszerűsítő programokban – mondta el Haász Ferenc. A megnyitó után vonulnak fel a lovagrendek, majd egy fogadással és mézes szaunával zárul a nap. Szombaton szakmai előadások, bemutatók és vásár lesz, ezekre a programokra is várnak minden érdeklődőt. Vasárnap a gyerekek és családok kerülnek előtérbe. Iskolás és óvodás csoportok bemutatóját, Hevesi Imre bemutatóját láthatják a kilátogatók. De lesz kézművesfoglalkozás és arcfestés is.

Fontos pontja a rendezvénynek az Év Kiváló Magyar Méze verseny, melyre 2018-ban közel 300 minta érkezett magyar és határon túli készítőktől. Viszont a beérkezett mintamennyiség és -fajta mutatja, hogy nagyon hektikus volt az idei időjárás. Korán jött a tavasz, a méhcsaládok nem voltak erre még felkészülve – emelte ki újságírói kérdésre Petrucza Zoltán. A repce- és napraforgómézből érkezett nagyon kevés jó minőségű. A minták zsűrizése éppen a sajtótájékoztató időpontjában zajlott, a díjátadásra a szombati napon kerül majd sor. Egy másik, idén új megmérettetés a viaszgyertyaöntő verseny, ennek is szombaton délután lesz az eredményhirdetése.

 

A sajtótájékoztatót itt hallgathatják meg:

 

A dr. Görgényi Ernővel készült interjút itt érhetik el:

 

A Haász Ferenccel készült interjút itt hallhatják:

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.