Jövőre elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon

Előrejelzések szerint, 2019. július 1-én elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a fizetési szokásainkat.

Az azonnali fizetési rendszer létrehozása történelmi lépés, hiszen annak bevezetése a hazai pénzforgalom minden szereplője számára jelentős előnyökkel járó változásokat hordoz.

Az új fizetési rendszerben a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek. Az átutalási megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is indíthatjuk, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát. Fontos újdonság a sárga csekk alternatívájaként is emlegetett fizetési kérelem szolgáltatás, melynek teljesítése a fogyasztó jóváhagyásához kötött.

Az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját a GIRO Zrt. hozza létre, amelyben Európa egyik első számú elektronikus fizetési szolgáltatója, a dán, az olasz, valamint a szlovén azonnali fizetési megoldást szállító dán Nets A/S cégcsoport a partnere.

Az azonnali fizetési rendszer bevezetését előkészítő GIRO projekt jelentős mérföldkőhöz érkezett. A Nets határidőre és megfelelő minőségben átadta a magyar sajátosságokkal bővített azonnali elszámolásforgalmi szoftvert, a GIRO Zrt. pedig ezzel egyidőben felépítette a telepítéshez és az üzemeltetéshez szükséges alapinfrastruktúrát. Megtörténtek immár a kezdeti tesztelések is, melyekkel kapcsolatos tapasztalatok egyértelműen kedvezőek. A projekt az eredeti ütemterv szerint halad.

 

Szóljon hozzá!