Az ünnepek alatt is legyünk biztonságban!

ünnepek Az adventi időszakban fokozottabb a rendőri jelenlét is. Fotó: police.hu

Azért, hogy az ünnepek, a készülődés örömben, meghitten, és főleg biztonságban történjen, az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség felhívta a figyelmet az év végi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

Az év végi ünnepek közeledtével a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. A karácsonyi bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak. A rendőrség az adventi időszakban – az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében – kiemelt figyelmet fordít az alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel válhatunk vagyon elleni jogsértés áldozatává.

ünnepek
A bevásárlóközpontban is legyünk körültekintőek. Fotó: police.hu

A rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösen a stratégiai partnernek számító polgárőr szervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet, illetve a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival. A polgárőrök bronz-, ezüst-, és aranyvasárnap a bevásárlóközpontok, piacok, vásárok, vásárcsarnokok körzetében emelt létszámban látnak el járőrszolgálatot. Szükség esetén jelzőőri tevékenységgel segítik a közlekedést. Az áldozattá válás megelőzése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak az idős, főleg egyedül élő emberek védelmére. Ennek keretében a bűnmegelőzési tanácsadáson túl napi életvitelükben is segítséget nyújtanak. A polgárőrök szolgálatukat mindig formaruhában látják el, és polgárőr igazolvánnyal rendelkeznek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken: az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, más értékeiket már akkor tegyék biztonságos helyre, amikor otthonról elindulnak. Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején tartsák és tárolásra a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a kabát belső, lehetőleg zárható zsebei nyújtanak.

Irataikat a lakáskulcstól és slusszkulcstól, míg PIN-kódjukat bankkártyájuktól elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe. Ha mégis megtörtént a lopás és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számot tárcsázva! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

Tömegközlekedési eszközök
ünnepek
A táskánkra, értékeinkre nagyon figyeljünk – főleg tömegben! Fotó: police.hu

Táskájukat tartsák zárva. Lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Tömegben lehetőség szerint ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy a nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják.

Ha tömegközlekedési eszközön vagy bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik vagy valaki elájul – a segítségnyújtás mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó figyelmetlenségét, a zűrzavart. Ha felmerül a gyanú, hogy a bevásárlóhelyen vagy tömegközlekedési eszközön zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék a biztonsági szolgálat tagjainak, illetőleg a jármű vezetőjének, és kérdezzék meg, hogy utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges, hívják a 112 segélyhívó telefonszámot!

A pályaudvarokon és a vonatokon is előfordulhatnak csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra! Lopás esetén azonnal értesítsék a jegykezelőt vagy a rendőrséget!

Bevásárlóközpontok

Vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézitáskájukat ne tegyék a bevásárlókosarakba! Az ékszerekre, az általunk használt telefonra szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni. Az ajándék kiválasztásakor, a ruhaneműk felpróbálásakor is ügyeljenek értékeikre, a már megvásárolt ajándékokat ne hagyják felügyelet nélkül!

Gépjárműfeltörések megelőzése
ünnepek
Az autók feltöréséhez rövid idő is elegendő. Fotó: police.hu

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. Az autóból kiszállva a parkolóban ne pakoljanak a csomagtartóba, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónál már nem lesz szükségünk.

A gépkocsiban látható helyen hagyott táska vagy ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték. Ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc. A jármű ajtaját zárják le, valamint az ablakokat húzzák fel, amikor kiszálltak a kocsiból. Még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.

Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, amely közel esik a célba vett üzlet bejáratához. Esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas. A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti autójukat. Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsijukon, amelyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.

Az autó távirányítóval való lezárása után minden esetben győződjenek meg arról, hogy a központi zár valóban lezárt-e. Amennyiben azt tapasztalják, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

Internetes vásárlás
ünnepek
Az internetes vásárlásnál is legyünk óvatosak! Fotó: police.hu

A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal. Vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében (ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg).

Kezeljék kétkedve az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Körültekintően az utakon

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások. A rendőrök szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segítik az állampolgárok biztonságos közlekedését.

Az ünnepek idejére jellemző forgalmi torlódások miatt a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a főútvonalak, autóutak, autópályák, valamint a határátkelőhelyek forgalmának alakulását. Az esetlegesen bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalom zavartalan áramlását. Az útlezárások, forgalmi korlátozások bevezetése, a szükség esetén kijelölt alternatív útvonalak igénybevétele miatt javasolt figyelemmel kísérni a police.hu weboldalt, valamint a közútkezelői tájékoztatásokat mind az internetes weboldalukon, mind a gyorsforgalmi utakon lévő információs táblákon.

A közlekedés során mindenkinek (legyen járművezető vagy gyalogos) nagyobb türelmet kell tanúsítania, ügyelni kell a megváltozott téli közlekedési viszonyokra, oda kell figyelni a KRESZ-szabályok maradéktalan megtartására! A járművek láthatósága érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni az autó világító és fényjelző berendezéseinek megfelelőségére. A gyalogosok részéről is fontos, hogy kellő figyelmet kapjon a láthatóságuk, amelyet leginkább megfelelő színű ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetnek el.

Legyünk türelmesek, óvatosak, körültekintőek és vigyázzunk egymásra – különösen a közutak legvédtelenebb képviselőire, a gyalogosokra –, hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket!

Forrás: police.hu


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!