Újkígyóson fontos szerepe van a kézilabdának

Kép: FISE / Facebook

Újkígyóson komoly múltja van már a kézilabdának. Régen csak a felnőttek játszottak, ma már az utánpótlás-nevelésen is nagy a hangsúly.

Buday Vera, az újkígyósi Felföldi István SE kézilabdaedzője már kisgyermekkorától foglalkozik valamilyen formában ezzel a sportággal. Édesapja vitte el először tízévesen a Békéscsabai Előre NKSE csapatába, azóta tart a szerelem. Újkígyóson is komoly hagyományai vannak már ennek a sportnak, viszont akkoriban női csapat még nem volt. 18 éves koráig ezért Vera is Békéscsabán játszott. Majd kiöregedett az ificsapatból, viszont a felnőttekhez az ő posztjára nagyon nehéz volt bekerülni. Ezért el is kanyarodott a kézilabdától néhány évre. A fodrász szakmát tanulta ki érettségi után.

1997-ben alakult egy női csapat Újkígyóson, az édesapja, Buday György segítségével. Azóta számolják a női szakosztályt is az egyesületnél. Rengeteg átalakulás történt azóta is. Az utánpótlásnevelés például egyre nagyobb hangsúlyt kap. Vera NBII-ig jutott a csapattal, majd elgondolkodott az edzői pályán. Szeretett volna akkor is a kézilabdával foglalkozni, amikor már aktívan nem játszhat, így egyértelmű volt, hogy edzőként is helyt akar állni a klubnál.

újkígyóson
A kicsik sportoltatása kiemelt cél. Kép: FISE / Facebook

Hogy még jobb rálátása legyen a megyei sportéletre, több mint egy éve főtitkári pozícióban a Békés Megyei Kézilabda Szövetségnél is dolgozik. Lassan már öt éve abbahagyta az aktív sportot, de így sem unatkozik egy percig sem. Edzi a felnőtt női csapatot és az utánpótlás néhány korosztályát is. Egy 12-14 éves csapata, és egy általános iskolás 2-3. osztályos csapata van jelenleg. Bár ő maga sokáig játszott aktívan, azt vallja, hogy nem kell mindenkinek ezt az utat követni. Azért foglalkoznak minél kisebbekkel, hogy a sportot, a mozgást magát szeressék meg. Egy közösséghez tartozni a sikerek és a kudarcok mellett is nagyon jó érzés és építi a fiatalokat.

Viszont az elmúlt harminc évet nézve, akár egészében, akár 5-10 éves ciklusokban, nagyon sokat változott a világ – szögezi le az edző. A gyerekeknek nagyon sok lehetőségük van, ami eltereli őket a sportról, és a szülők is sokat változtak. Nehéz őket az egyesületnél tartani, ezért vezették be korábban a kicsik versenyeztetését is. Tét nélkül, tehát nincs góllövő lista vagy tabella, csak az élmények.

Az élmények gyűjtésére szolgál a FISE karácsony is, ahol a régi játékosok léphetnek pályára egy napon a legkisebbekkel. Az egész egy évfordulóval kezdődött öt évvel ezelőtt. Akkor volt 25 éve, hogy a férfi együttes felkerült az NBI/B-be. Akkor össze akarták hozni a régi csapat tagjait az éppen aktuálisan játszó csapattal. Karácsony környékére időzítették, és pályára vitték az összes korosztályt. Ezen a napon a szülőknek lehetőségük van megnézni a gyerekeket, akik akár egymás ellen, akár egy ellenfél csapattal játszanak egy-egy mérkőzést. A napot a felnőtt csapatok játéka zárja, majd egy bál keretében ünnepelnek közösen.

A Buday Verával készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.