Már a jövő évi költségvetés is napirendre került

napirendre Fotó: Szarvas Péter / Facebook

December 13-án ült össze utoljára 2018-ban Békéscsaba képviselő-testülete. Napirendre került többek között a 2019. évi önkormányzati költségvetés koncepciója és a Bölcsődei fejlesztési program is. A testületi ülésről Szarvas Péter polgármester számolt be.

Első témaként a 2018. évi költségvetési rendelet módosításáról értekeztek a képviselők. Most már jól látható, hogy az egész éves költségvetés stabil volt, a város pénzügyi biztonsága rendben volt – mondta el a polgármester. A bevételek bővültek az év folyamán. Két kiemelendő elem volt a módosításokban. A város a közfoglalkoztatotti program sikerei eredményeként kapott 10 millió forintot a Belügyminisztériumtól, amit a program további támogatására használhat fel. Erőgépet és fűkaszát vett az önkormányzat, hogy megkönnyítse a munkát. 10 millió forintot biztosított a város év végén az Árpád fürdőnek, hogy pótolni tudjon néhány hiányosságot az úszni vágyók örömére.

hirdetés

Nagyon fontos napirendi pont volt a jövő évi költségvetés koncepciója. A részletes változat benyújtása előtt ez a koncepció foglalja össze, hogy mik lesznek a működés körülményei, mi a feltételrendszer. Körülbelül 50 milliárd forintos lesz a jövő évi költségvetés, számos tényező befolyásolja a bevételeket és a kiadásokat is. Jövőre is tele leszünk fejlesztésekkel, a kerékpárút-építés, az energetikai korszerűsítés, a piac fejlesztése is folytatódik. Új helyi adónemek bevezetését a városvezető nem tervezi, és várhatóan az mostaniak sem fognak emelkedni. Fejlesztésekre kisebb hitelt vehet még fel a város, ezt el fogja bírni a költségvetés.

Állami támogatással lehetőség lesz bölcsődei férőhelyek bővítésére. Békéscsabán jelenleg négy bölcsőde van, mindegyik iránt nagy az érdeklődés, nő az igény. Olyan 20-25 család nem tudj beíratni a gyermekét, mert nincs elég hely. Még dönteni kell, hogy pályázik-e a város, és ha igen, hol lenne az új intézmény. Körülbelül 30-36 férőhely kiépítésére van lehetősége az önkormányzatnak, a pályázat 85 százalékban támogatja a fejlesztést.

Ipari parkok, iparterületek kiépítéséről is tárgyaltak a képviselők. A Kétegyházi és a Csanádapácai úton is van olyan területe a városnak, ami még nem hoz hasznot. A közel 20 hektáron a tervek szerint kiépítik a közműveket, uniós forrásból. 1-1,5 éven belül elkészülhet a beruházás, ami remélhetőleg még több céget vonz majd a városba.

A Békéscsaba Díszpolgára, a Békéscsabáért kitüntetés és a Békéscsabai Életműdíj adományozásáról is döntöttek a képviselők, zárt ülés keretében. Díszpolgári címet most nem ítélt meg a testület senkinek, a Békéscsabáért kitüntetésben Bojczán Istvánt részesítette a testület. Bojczán István négy évtizede munkatársa a Jókai Színháznak, emellett a városi rendezvények lebonyolításában is igen nagy szerepe van. Túriné Kovács Márta kapta az életműdíj elismerést, aki a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási, közművelődés és sport osztályának vezetője. Hamarosan nyugdíjba vonul, és eddigi magas színvonalú munkájával érdemelte ki a kitüntetést.

A Szarvas Péterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

 

Szóljon hozzá!

+ 35 = 44