Citromokat teszteltek a Nébih szakemberei

citromokat

A tél beköszöntével és az ünnepi sütés-főzés közeledtével egy népszerű déligyümölcsöt, citromokat teszteltek a szakemberek a Szupermenta programban. Ezúttal 10 különböző hálós citromot vizsgáltak.

Nyáron üdítő jellege, télen C-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk előszeretettel a citromokat. Sokan egy forró teát vagy egy finom édességet sem tudnak elképzelni nélküle. Gazdasági szempontból is az egyik legfontosabb gyümölcs a világon. Számos fajtája létezik, amelyről az áruházak polcai is árulkodnak. Minden évszakban más-más citromfajtával találkozhatunk.

A Szupermentán hét nagy üzletlánc polcairól, 10 különböző hálós kiszerelésű, 500 grammos citromot vetettek vizsgálat alá. Megmérték a citromok növényvédőszer-maradék, C-vitamin, cukor- és savtartalmát, és a jelöléseket is ellenőrizték – írja a Nébih honlapja.

A tíz citrom közül 3 kezeletlen, 1 ökológiai gazdálkodásból származó (bio) és 6 felületkezelt termék volt. A legtöbb Spanyolországból származott, de volt közöttük török és olasz származású is. Az egységáruk átlagosan 804 Ft/kg volt. A november-decemberi időszak legnépszerűbb citromfajtáit vizsgálták meg, azaz a primofiori, interdonato és hiszpania került a kosarakba.

A tesztről videó is készült:

A növényvédőszerek vizsgálata

A citromok jelölésén kötelező feltüntetni a felületkezelő szereket! Ezek olyan anyagok, amelyet a növény termésének szüretelése után használnak annak érdekében, hogy a gyümölcs megfelelő állapotban érkezzen a célországba. Fontos viszont, hogy a szerek felhasználása megfelelő legyen. A jó mezőgazdasági gyakorlatok betartása mellett ugyanis elkerülhető a növényvédőszer-maradékok jelenléte a termések felületén.

A növényvédőszerek használata a termelés során engedélyezett, de csak a helyes mezőgazdasági gyakorlatok alapkövetelményeinek betartásával. Csak minimálisan szükséges szermennyiséget használhatnak fel a termelés és tárolás során. Fontos az engedélyező hatóságok által meghatározott alkalmazható maximális dózis, a várakozási idő és az engedélyezett maximális szermaradék koncentráció betartása. A nem engedélyezett növényvédőszer-használat illetve a jogszabályi határértékeket meghaladó szermaradékok ellen minden esetben hatósági eljárás indul és bekerül egy úgynevezett gyorsriasztási rendszerbe (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed). Ezen keresztül minden EU tagállamot értesítenek az esetleges kockázatról. A legfontosabb élelmezés-egészségügyi követelmény, hogy a szervezetbe jutó szermaradékok tartós bevitel esetén se legyenek egészségkárosító hatásúak. A teszt során a növényvédőszer-maradék mérések száma ezúttal is meghaladta a 300-at.

Az egyetlen bioként jelölt termékben semmilyen szermaradék nem volt kimutatható. Két kezeletlennek jelölt citromnál állományjavítás céljából használt anyagokat mutatott ki a műszer, amelyek használata megengedett a termékkörben. A 6 felületkezelt gyümölcs mindegyikénél pedig a megengedett határérték alatti eredmények voltak. Ezek alapján kijelenthető, hogy a termékek e tekintetben megfeleltek az előírásoknak.

Egy kezeletlennek jelölt citromnál viszont imazalil növényvédőszert mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ugyan jóval a határérték alatti volt a növényvédőszer-tartalom, de a jelölésen a „kezeletlen” szó szerepelt, így az imazalil jelenléte nem elfogadható. A megtévesztő jelölés miatt a Nébih szakemberei eljárást indítottak a felelős vállalkozóval szemben.

A kezelt héjúnak jelölt citromokat a legtöbb esetben imazalillel kezelték, de előfordult metalaxil és klórpirifosz-metil, fludioxonil, pirimetanil, prokloráz hatóanyagok jelenléte is. Voltak állományjavítás céljából használatos szermaradványok is. Ezeket még a termések szüretelése előtt használják, és használatuk megengedett. A legmagasabb növényvédőszer-maradék egy spanyol citrom esetében volt, amelyet imazalil hatóanyaggal kezeltek. A szermaradék mennyisége 4,0 mg/kg volt, de imazalil esetében a maximális növényvédőszer-maradék koncentráció mennyisége 5 mg/kg, tehát így is a jogszabályi határérték alatt volt.

Citrusok és C-vitamin

A C-vitamin tartalmat mindegyik citromban megmérték a szakemberek. A legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100g volt. A napi beviteli érték 80 mg/nap. (Forrás: OGYÉI) A C-vitamin antioxidáns hatása révén immunerősítő, számos betegség ellenszere, egyike a vízben oldódó vitaminoknak. Elsőként Szent-Györgyi Albert mutatta ki paprikából. A paprika mellett számos forrása lehet még, mint például a citrusfélék, csipkebogyó, ribizli, földieper, sárgadinnye, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom, burgonya.

Jelölés vizsgálat

A citromok csomagoláson kötelezően, jól látható és olvasható módon fel kell tüntetni:

  • a csomagoló és/vagy a feladó nevét és címét
  • a termék megnevezését, fajtáját
  • származási országot
  • minőségi osztályozás számát
  • méretet
  • betakarítást követően használt felületkezelő anyagokat.

A növényvédelmi felügyelők a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomonkövethetőségi dokumentációkat, továbbá a citromok jelölését is megvizsgálták. Egy terméken nem jelölték a termék fajtáját, ami viszont kötelező. A hiányosságért a felelős vállalkozást figyelmeztetik a hivatal szakemberei, és kötelezik a hiba javítására.

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.