Hosszan tárgyalták a költségvetési koncepciót

költségvetési Fotó: Körös Hírcentrum

2018 utolsó közgyűlésére a napokban kerülhetett sor. Az egyik legfontosabb és legnagyobb vitát kiváltó napirendi pont a jövő évi költségvetési koncepció volt. Erről Kaposi László önkormányzati képviselő egy közleményben osztotta meg véleményét.

hirdetés

Elkészült 2019. évi Békéscsaba önkormányzati költségvetésének koncepciója. A koncepcióról szóló napirendi ponthoz szinte minden képviselőnek volt hozzáfűzni valója, bár a pontos számok, a pontos elosztás ismerete hiányában érdemi vita nem alakulhatott ki. A Békéscsaba város költségvetésének rendelet tervezetét 2019. januári közgyűlésen ismerhetik meg a képviselők.

hirdetés

A költségvetési koncepcióban meghatározott prioritások, melyek az önkormányzat folyamatos működésének biztosítását, a foglalkoztatottak bérhelyzetének kezelését, valamint a fejlesztések megvalósítását helyezik előtérbe, elfogadhatóak. Békéscsaba Megye Jogú Város Önkormányzata már a 2017. év számításai alapján átlépte a költségvetési törvényben meghatározott 32000 Ft/fő adóerő-képesség határt, mely felett már bizonyos központi támogatások nem igényelhetőek, ( 2018-ban 37.596Ft/ fő) így a támogatások csökkenése meghaladhatja a 100 millió forintot.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy még nem ismerik a 2019. év január 1-től alkalmazandó minimálbér, és a garantált bérminimum nagyságrendjét. De várható, hogy összegük pár százalékkal növekedni fog, és mivel nagymértékű  központi támogatás nem várható ez irányba, így a forrást az önkormányzat saját bevételeiből szükséges kiegészíteni. Hozzá kell tenni, hogy a kormány bérfejlesztési programjához egy járulék csökkentési program is társul, ez az adócsökkenés némi fedezetet nyújthat a kötelező bérfejlesztések finanszírozásához. Az önkormányzat hitel felvételére, az adóbevétel növekedésére, valamint a vagyon kiárusítás bevételére támaszkodó előirányzatok továbbra is nagy kockázati tényezői a költségvetésnek.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

53 + = 54