Magyar fejlesztésű hatóanyag segítheti a stroke betegek gyógyulását

stroke

Egy korábbi kutatásból kiindulva fejlesztettek ki egy új hatóanyagot, amely új hatásmechanizmussal, úgynevezett motorfehérjékkel dolgozik. “Ezek a hatóanyagok az agy regenerációjára és vérátáramlás-javítására szolgálnak. Emiatt a stroke utáni gyógyulást jelentősen elősegíti” – fejtette ki Málnási Csizmadia András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (TTK) biokémiai tanszékének kutató professzora.

Stroke esetén az erek elzáródnak, az agyszövet sérül, az idegsejtek elkezdenek pusztulni. “Ezek a hatóanyagok, amiket most fejlesztünk, alkalmasak arra, hogy szabályozzák az idegsejtek nyúlványnövekedését és újra kapcsolódni tudjanak. De ugyanezek a molekulák alkalmasak arra is, hogy az eret elzáró simaizom sejteket relaxálják, és újra lehetővé tegyék, hogy a véráram elinduljon a sérült agyi területen. Így a regenerációt elő tudják segíteni az idegsejteknél és a véráramot is helyre tudják tenni” – fejtette ki Gyimesi Máté, az ELTE TTK biokémiai tanszékének tudományos főmunkatársa.

Málnási Csizmadia András elmondta, hogy Szent-Györgyi Albert fedezte fel, izolálta és jellemezte az első motorfehérjét, amely az izmok működtetéséért felelős. Azonban csupán mintegy 20 évvel ezelőtt fedezték fel azt, hogy a szervezetben nagyon sok ilyen motorfehérje található. Ezek sokféle funkcióért, például sejtmozgásokért, sejtfeszüléséért vagy az idegi regenerációért felelősek. “Ezek különböző típusú motorfehérjék. Ezért különböző típusú gyógyszerszerű hatóanyagokat tudunk kifejleszteni és előállítani belőlük. Mi az agyi motorfehérjékre fejlesztettünk hatóanyagokat” – fűzte hozzá.

Gyimesi Máté elmondta, hogy a kutatás egyelőre az állatkísérletek szakaszában van. Az eredmények azt mutatják, hogy a motoros funkciókat képesek javítani ezek a hatóanyagok a stroke után. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a véráram hogyan áll vissza az agyban egy agyvérzés után. Málnási Csizmadia András kifejtette, hogy a stroke utáni regenerációban még nagyon hiányzik egy olyan hatóanyag, amely segíti a gyógyulást.

A szakemberek kísérletei arra irányulnak, hogy a stroke-on átesett betegek egy speciális hatóanyaggal gyorsítani tudják az agy regenerációját a vérrög műtéti úton történő eltávolítása után. Jelenleg külföldi kollaborációval főemlősökön tervezik a kísérletek folytatását. Ha ezek sikeresek lesznek, néhány éven belül már a humán vizsgálatok is elkezdődhetnek – számolt be az MTI.

 

Szóljon hozzá!

+ 83 = 87