Rekordgyorsasággal melegszik az Északi-sarkvidék

Sarki róka / Téli bundás példány

Az új jelentés szerint az elmúlt öt évben melegebb volt az Arktisz, mint 1900, azaz az adatgyűjtés kezdete óta bármikor – írja az Independent. Az éghajlat átalakulása rengeteg súlyos következménnyel jár, segíti az ökoszisztémára veszélyes planktonok szaporodását, és extrém időjárási eseményeket idéz elő.

hirdetés

1900 óta 2018 volt az Északi-sarkvidék második legforróbb éve, ráadásul a tengeri jég kiterjedése is a második legalacsonyabb volt idén. A térségben a globális átlaghoz képest kétszer gyorsabb ütemben emelkedik az hőmérséklet.

hirdetés

A kutatók úgy gondolják, hogy a régió átalakulása idézi elő a globális futóáramlatok változását. A légmozgások módosulása jóval délebbre is befolyásolja az időjárási mintákat.

Emily Osborne, a jelentés vezető szerzője szerint az emberi történelem során az Arktisz még sosem tapasztalt ilyen szintű átalakulást. „Ezek a változások hatással vannak az északi-sarkvidéki lakosokra, és akár a régión kívül élőkre is” – mondta a szakember.

Az Arktiszt a melegedés mellett az emberi terjeszkedés és az óceán műanyagszennyezése is fenyegeti. Ahogy zsugorodik a jégtakaró, egyre több terület válik alkalmassá a halászatra, ráadásul az Egyesült Államok és Oroszország is egyre érdekeltebbé válik a helyi olajfúrásokban, ahogy növekszik a fosszilis üzemanyagok iránti igény.

National Geographic

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 35 = 42