Búcsút vehetünk a halogén izzóktól

Szeptember 1-től az EU területén elkezdték kivonni a forgalomból a halogén izzókat: miután közel 60 évig világították meg az otthonainkat, a halogénégők gyártása mostantól egész Európában megszűnik.

hirdetés

Ami persze nem azt jelenti, hogy a raktárkészleteket ne lehetne még eladni, de utánpótlást már nem nagyon rendelhetnek. Ugyanis nem lesz kitől, ilyen izzókat már nem szabad kereskedelmi forgalomba hozni az új szabályok szerint.

hirdetés

Cél a hatékonyabb égők használata révén a szén-dioxid-kibocsátás és az energiaköltségek további csökkentése szerte Európában. Egyes bizonyos speciális halogén izzók (például azok, melyeket sütőkben és tűzhelyek fedelén használunk) megmaradnak a piacon, mert a LED-es változatuk még nem kapható. A „normál” halogén izzók helyét viszont szép lassan átvehetik a LED-ek („light-emitting diode)”, azaz a fénykibocsátó diódák.

Lépések az energiatakarékos világítás elterjesztésére
Az elektromos világítás hőskorszaka 1802-ben kezdődött el, tehát jó sok idő eltelt, mire Thomas Edison villanykörtéje 1879-ben megjelent a színen. Ezután viszont több mint egy évszázadig ezek az izzók uralták a piacot, mivel azonban nem voltak energiatakarékosak, az EU-ban több mint egy évtizeddel ezelőtt elindult egy folyamat a nem energiatakarékos izzók használatának visszaszorítására.

2009. szeptember 1-je után eltűntek a boltok polcairól a 100 wattos és az annál erősebb világos búrás izzók, és az összes matt, festett vagy opálbúrás izzó. A teljesítményhatár éves lépésekkel 2012 szeptemberére 7 wattig csökkent. Ennek a folyamatnak újabb lépése, hogy 2018. szeptember 1-jétől a háztartási felhasználású halogénizzók bizonyos típusai is eltűnnek a boltok polcairól, mivel azok sem felelnek meg a szigorú hatékonysági feltételeknek.

A LED világítás korszaka
A LED lámpák a kétezres évek elején jelentek meg a piacon. Ezek a kicsiny világítóeszközök nagy előrelépést jelentettek a hatékony világítás terén, és azóta is rengeteg energiát takarítottak meg nekünk. Mind a magánszemélyek, mind a különféle közintézmények, vállalkozások szemében ma már az energiamegtakarítás az elsődleges szempont, és a LED-világításra való áttéréssel többet takaríthatunk meg, mint gondolnánk.

Hogyan kovácsolhatunk előnyt a hagyományos izzók betiltásából?
Most, hogy a halogénégők gyártása megszűnik, amint a készletek kifutnak, az ilyen égők lassan eltűnnek az üzletek polcairól. Amikor otthon legközelebb izzócserére kerül sor, érdemes megfontolni a LED-es lehetőségeket. Nincs okunk az aggodalomra, mivel a legtöbb LED-es lámpa illeszkedik a meglévő hagyományos foglalatokba, ezért ezzel nem lesz probléma.

A drágább lesz az olcsóbb…
A LED-es izzók rendszerint drágábbak, mint a halogénizzók (egy LED-es izzó átlagosan kb. 2 ezer forintba, míg egy halogén csak 500-600 forintba kerül), a hosszútávú megtakarítás mégis a váltás mellett szól. A LED-es lámpák átlagosan hetedannyi áramot fogyasztanak, és élettatamuk 10-szer akkora, mint a halogénizzóké.

…mivel tovább tartanak
Egy LED-lámpa átlagos élettartama körülbelül 50 ezer óra. Ha naponta 10 órán át használunk világítást, a LED-lámpánk körülbelül 13,7 évig kitart (sokkal tovább, mint a 2500 üzemórás halogénizzó). Tehát lehet, hogy drágábbak, de hosszútávon pénzt takaríthatunk meg velük.

Jó hatással vannak a környezetre
A halogénizzók betiltása tehát komoly #egyzöldlépés annak érdekében, hogy közösen alakítsuk a fenntartható jövőt. A LED-világításra való áttérést pedig érdemes esélyként felfogni, és úgy hozzáállni: egy LED-izzós beruházás ugyan többe kerül, de legalább egy évtizedre szól.

Forrás: eon.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 70 = 71