Hogyan használjuk okosan a pirotechnikai eszközöket?

pirotechnikai 2019

Sajnálatos módon már az elmúlt napokban történtek a pirotechnikai eszközök nem megfelelő alkalmazása miatt balesetek. Ezért tolmácsoljuk a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait, hogy mindenki biztonságosan kezdhesse az új évet!

A pirotechnikai termékek gyártását, forgalmazását, tárolását és felhasználását a tevékenység helye szerint illetékes rendőr-főkapitányság engedélyezi. A katasztrófavédelem az eljárásban szakhatóságként vesz részt, ami azt jelenti, hogy a rendőrség adja ki az engedélyeket, de ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására is.
Az engedélyezési eljárások december eleje óta zajlanak. Az engedélyezést követően, december 28. és 31. között a katasztrófavédelem hatósági szakemberei a helyszínen is ellenőrzik a tűzijátékokat árusító helyeket. Ebben az évben megyénkben mintegy harmincnégy árusítóhelyet ellenőriznek.

hirdetés

Szilveszter éjjel a megyénkben számos olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, ezzel tüzet okozva. Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan hetvenöt tűzoltó mintegy huszonhárom készenléti járművel áll készenlétben, munkájukat segítik a megyénkben működő önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek.

Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

hirdetés
Mire kell ügyelni a vásárlásakor?

Csak december 28. és 31. között vásároljunk szilveszteri tűzijátékot és azokat mindig legális árusítóhelyen vegyük meg. A piacon, aluljáróban, vagy csomagtartóból vásárolt termékek nem felelnek meg a hazai előírásoknak, kerüljük ezeket. Ha valaki tűzijátékot szeretne vásárolni, ne úgy próbáljon spórolni, hogy bizonytalan eredetű terméket vesz. Egy gagyi tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb.

pirotechnikai
Forrás: police.hu
Mire figyeljünk a tárolásnál?
  • A pirotechnikai eszközöket ne tároljuk együtt tűzveszélyes anyagokkal.
  • A gyerekek elől zárjuk el ezeket a termékeket.
  • Nem szabad a pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni.
  • Úgy kell tárolni őket, hogy károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyenek.
  • Átnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket soha ne működtessünk.
  • Azokat, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal különítsük el, azokat ne használjuk fel.
  • A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad.
  • Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
Mire figyeljünk használat közben?

Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre a tűzijátékot. Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt. Erős szélben ne használjuk fel őket. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből! Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
A telepeket sík talajra helyezzük. A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről. Fokozottan figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket. Erre az állatvédők is felhívták a figyelmet!

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot. A védelmi szervek egy közös sajtótájékoztató keretében is felhívták a figyelmet a különböző veszélyekre. Erről szóló írásunkat, videóval együtt, itt találhatják meg.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!