Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja

madagaszkári barátréce Fotó: Frank Vassen, Captive Breeding Program, Madagascar

Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja, a madagaszkári barátréce 21 példánya a szigetország északi részén egy tónál – írta a BBC hírportálja. A madagaszkári barátrécét (Aythya innotata) kihaltnak vélték, miután 15 éven keresztül egyetlen példányát sem látták.

2006-ban egy kisebb csoportot fedeztek fel egy félreeső krátertónál. Valószínűleg a faj utolsó élő 25 példányát találták meg. A szigetország lápi élőhelyeit túlságosan tönkretette az emberi tevékenység. Ezért a faj maroknyi maradéka erre az utolsó érintetlen területre szorult vissza. Rob Shaw, a The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) természetvédelmi programjának vezetője szerint azonban a krátertó nem volt alkalmas élőhely a faj számára. A víz túl mély és hideg volt a barátrécéknek.

Komoly összefogás indult, amelyben a WWT mellett más természetvédelmi szervezetek és a madagaszkári kormányzat is részt vett. Egy nemzetközi csapat több mint egy évtizedes munkájának közönhetően fogságban kikelt egy fészekaljnyi barátrécetojást, amit a megmentett állatok raktak. Ezután átkutatták Madagaszkárt a kikelt madarak számára megfelelő élőhelyet keresve. Végül az ország északi részén fekvő Sofia-tó mellett döntöttek.

Nigel Jarrett, a WWT munkatársa elmondta: a nemzetközi csapat szorosan együttműködik a tó által nyújtott víztől és tápláléktól függő helyi közösségekkel. Igyekeznek közösen megoldani azokat a problémákat, amelyek korábban a madárfaj szinte teljes eltűnéséhez vezettek. A csapat azt reméli, ha a projekt sikeres lesz, jó példát jelent majd nem csupán arra, hogyan lehet megmenteni a legveszélyeztetettebb állatfajokat is, hanem hogy miként tudnak az értékes élőhelyek közelében élő közösségek az emberek és az élővilág érdekeit is szem előtt tartva működni, még a nagyon szegény területeken is – számolt be az MTI.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.