Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja

madagaszkári barátréce Fotó: Frank Vassen, Captive Breeding Program, Madagascar

Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja, a madagaszkári barátréce 21 példánya a szigetország északi részén egy tónál – írta a BBC hírportálja. A madagaszkári barátrécét (Aythya innotata) kihaltnak vélték, miután 15 éven keresztül egyetlen példányát sem látták.

2006-ban egy kisebb csoportot fedeztek fel egy félreeső krátertónál. Valószínűleg a faj utolsó élő 25 példányát találták meg. A szigetország lápi élőhelyeit túlságosan tönkretette az emberi tevékenység. Ezért a faj maroknyi maradéka erre az utolsó érintetlen területre szorult vissza. Rob Shaw, a The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) természetvédelmi programjának vezetője szerint azonban a krátertó nem volt alkalmas élőhely a faj számára. A víz túl mély és hideg volt a barátrécéknek.

Komoly összefogás indult, amelyben a WWT mellett más természetvédelmi szervezetek és a madagaszkári kormányzat is részt vett. Egy nemzetközi csapat több mint egy évtizedes munkájának közönhetően fogságban kikelt egy fészekaljnyi barátrécetojást, amit a megmentett állatok raktak. Ezután átkutatták Madagaszkárt a kikelt madarak számára megfelelő élőhelyet keresve. Végül az ország északi részén fekvő Sofia-tó mellett döntöttek.

Nigel Jarrett, a WWT munkatársa elmondta: a nemzetközi csapat szorosan együttműködik a tó által nyújtott víztől és tápláléktól függő helyi közösségekkel. Igyekeznek közösen megoldani azokat a problémákat, amelyek korábban a madárfaj szinte teljes eltűnéséhez vezettek. A csapat azt reméli, ha a projekt sikeres lesz, jó példát jelent majd nem csupán arra, hogyan lehet megmenteni a legveszélyeztetettebb állatfajokat is, hanem hogy miként tudnak az értékes élőhelyek közelében élő közösségek az emberek és az élővilág érdekeit is szem előtt tartva működni, még a nagyon szegény területeken is – számolt be az MTI.

Szóljon hozzá!

74 + = 81